Es posa en marxa l'aparell per agilitzar el diagnòstic de la Covid-19 a Sant Joan de Déu

D'aquesta manera, s'evita el trasllat de les proves a laboratoris externs i, en conseqüència, es redueix el temps d'espera per a l'obtenció dels resultats

Aparell per realitzar proves PCR a Althaia
Aparell per realitzar proves PCR a Althaia | Althaia
Redacció
19 d'abril del 2020
Actualitzat a les 22:08h
Aquesta setmana ha entrat en funcionament l'aparell que ha adquirit la Fundació Althaia per realitzar proves PCR (Reaccions en Cadena per la Polimerasa), que serveixen per diagnosticar la COVID-19. D'aquesta manera, s'evita el trasllat de les proves a laboratoris externs i, en conseqüència, es redueix el temps d'espera per a l'obtenció dels resultats i s'agilitza el procés de diagnòstic de la malaltia. Tot això repercuteix positivament en els pacients i els professionals.

Des d'ara, els resultats se sabran passades 8-10 hores després d'haver pres la mostra. Fins ara, els resultats arribaven en 24-48 hores i en alguns moments fins i tot s'ha superat aquest temps.

L'agilització del procés comporta avantatges per als pacients ja que permet des del primer moment prendre decisions clíniques i terapèutiques amb més seguretat i no basades tant sols en la simptomatologia com es feia fins ara, alhora que també impacta en la càrrega de treball i la seguretat dels professional, optimitzant així tot el procés.

Igual que la resta de proves, els professionals poden consultar-ne els resultats a l'ETM, a través de la història clínica informatitzada.

Amb la incorporació d'aquest nou aparell, el servei d'Anàlisis Clíniques i Microbiologia d'Althaia s'adapta a les necessitats per donar resposta a la demanda de proves. En els darrers dies s'han fet una mitjana de 150 proves, però l'equip té capacitat per assumir un increment de la demanda. El servei d'Anàlisis Clíniques compta amb un equip de professionals amb les competències adequades per a la realització d'aquestes PCR i altres proves. Cal tenir en compte que aquestes proves presenten alt grau de complexitat, per la qual cosa necessita personal amb un alt nivell de formació, entrenat i preparat per a la seva realització.

L'adquisició d'aquest aparell és una inversió de futur ja que permetrà fer proves que fins ara s'havien d'externalitzar en altres laboratoris, com són les proves d'altres virus, herpes, de malalties de transmissió sexual, etc. També representa un primer pas per a fer altres proves de biologia molecular relacionades amb l'oncologia.

L'Ajuntament de Manresa ha fet una aportació de 30.000 euros per finançar aquest aparell. També hi ha oberta una campanya de mecenatge per captar donacions que es destinen a cobrir noves necessitats derivades de l'actual emergència sanitària com és aquesta nova tecnologia entre altres.