La Llibreria Papasseit de Manresa busca alternatives per no deixar perdre el Sant Jordi

Accepta encàrrecs que lliura en forma de val per bescanviar quan la botiga torni a obrir portes

El Miquel Sanchis i l'Anna Roca a la llibreria Papasseit de Manresa
El Miquel Sanchis i l'Anna Roca a la llibreria Papasseit de Manresa | Gemma Aleman
Redacció
18 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:14h
Lluitar contra el boom de la novetat editorial i promoure la reutilització i la lectura a preus assequibles. L'any 2013, l'Anna Roca i el Miquel Sanchis van impulsar la llibreria Papasseit a Manresa amb aquests objectius, un projecte comú que s'ha anat forjant a base d'esforç i s'ha acabat convertint en un punt de referència cultural a la ciutat. 

L'Anna Roca i el Miquel Sanchis reconeixen que, malgrat que són conscients que estan passant coses molt greus, això no els estalvia preocupació pel futur del seu negoci. "Ho vius amb por perquè les despeses les mantens. Qualsevol projecte petit com el nostre tens una tresoreria que va al dia, i qualsevol cosa que trenca aquest engranatge és molt difícil d'assumir", explica l'Anna Roca.

A més, s'hi suma el fet que, el seu projecte és difícil de digitalitzar. Entre la botiga i el taller, la llibreria Papasseit de Manresa té uns 10.000 exemplars. Una quantitat que pot semblar irrisòria al costat de les grans llibreries, però que té una casuística concreta, ja que aquí només hi ha un exemplar de cada llibre i, per tant, 10.000 exemplars vol dir 10.000 títols diferents. Això complica la gestió de la llibreria i la digitalització "tan necessària ara mateix, amb la botiga tancada", diu Roca.

Xecs regal per no exposar missatgers

Precisament aquesta quantitat de títols és el que consideren que els fa diferents. Amb Sant Jordi a tocar, l'Anna i el Miquel no volen que es perdi l'oportunitat de remenar entre llibres. Tampoc “exposar” als missatgers. Per això, han decidit que aquest any, en lloc d'oferir llibres, oferiran xecs regal.

La llibreria ofereix als clients que volen regalar llibres la possibilitat de fer arribar un xec al destinatari, que podrà bescanviar a partir del primer dia que s'obri la botiga i fins al 23 de juliol, que és el dia escollit per celebrar Sant Jordi aquest any. Una iniciativa que ells veuen amb cert recel perquè no saben si les mesures de desconfinament hauran funcionat.

En un Sant Jordi peculiar, Roca i Sanchís proposen una sèrie de llibres que tenen a veure amb la situació actual que viu el país. El món infeliç, El amor en tiempos de còlera, La Peste i... Els llibres tenen això, et fan sentir acompanyat. "Són aixopluc", asseguren.