Althaia participa en el test d'uns respiradors que fabrica Nissan per abastir els països emergents

La companyia d'automoció fabricarà a Barcelona 180 unitats diàries d'un respirador que ha comptat amb la participació d'Eurecat, amb seu a Manresa

El respirador que començarà a fabricar Nissan
El respirador que començarà a fabricar Nissan | Nissan
Redacció
16 d'abril del 2020
Actualitzat el 17 d'abril a les 14:03h
La planta de Nissan de la Zona Franca de Barcelona començarà a fabricar aquesta setmana un respirador, denominat Q-Vent, que compta amb un disseny pensat per contribuir a l'abastament dels països emergents, per a la seva utilització en les unitats de cures intensives (UCI) hospitalàries amb l'objectiu de pal·liar la manca d'equips a tot el món. Aquest respirador ha estat testat a la Fundació Althaia per a la inclusió d'hospitals a l'estudi clínic impulsat per Eurecat.

El respirador ha estat desenvolupat per la companyia QEV Technologies, l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau - IIB Sant Pau, Eurecat i Nissan i ja ha estat autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) per a ser usat en investigació clínica, ha informat l'automobilística aquest dimecres en un comunicat.

S'ha testat a les instal·lacions de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau - IIB Sant Pau (Barcelona) amb "excel·lents resultats" i les primeres 20 unitats seran donades a CatSalut, amb la finalitat de seguir contribuint a l'aportació de recursos a les UCI de Catalunya i a el desenvolupament de l'estudi clínic en curs per a l'optimització de l'equip.

"De fàcil ús, robust i fiable"

Q-Vent és un equip portàtil de 22 quilos que automatitza un dispositiu ressuscitador que assisteix manualment la respiració del pacient i és "de fàcil ús, però, robust i fiable, alhora" per suplir la manca de respiradors convencionals automàtics davant la situació d'emergència generada pel nou coronavirus a tot el món.

Permet controlar els valors de freqüència, pressió i volum d'oxigen aportat al pacient i inclou un sistema de seguretat amb alarmes sonores i una bateria interna auxiliar que, davant una eventual falta de corrent, li dóna una autonomia de al menys 36 minuts.

El Q-Vent compta amb el programari Open Source Covid Patient Tracker que permet monitoritzar i controlar des d'un mateix PC un nombre il·limitat de respiradors en temps real, reduint això el temps de supervisió mèdica requerida.

180 Unitats diàries

La fabricació de l'Q-Vent s'iniciarà aquesta setmana a la planta de motors i caixes de canvis de la Zona Franca de Nissan, els enginyers han desenvolupat el procés productiu per a la seva fabricació en sèrie, amb una capacitat de 180 unitats a el dia.

Eurecat, amb seu a Manresa, s'ha encarregat de l'assessorament en el disseny de components i de la producció d'alguns d'ells, així com de la gestió del procés per a la inclusió d'hospitals en l'estudi clínic, com és el cas de la Fundació Althaia.

El conseller delegat de QEV Technologies, Miguel Valldecabres, ha explicat que van assumir el repte de desenvolupar un sistema portàtil de baix cost que pogués arribar a tothom, sobretot a aquells països emergents on el coronavirus "anava a causar grans danys i als quals la majoria de pacients no anaven a tenir accés als respiradors".

El coordinador científic de el projecte i metge de la Unitat d'Arítmies de l'Hospital de Sant Pau, el doctor José M. Guerra, ha assenyalat que des del centre hospitalari donen suport a aquesta iniciativa perquè aquest respirador "sigui útil a les UCI de qualsevol lloc del món".