Manresa reobre una residència tancada fa dos anys per acollir avis sans d'altres centres del Bages

Té capacitat per a 23 avis, però es reserva una habitació per si algun resident presenta símptomes i cal aïllar-lo

Carpa que s'ha muntat per descontaminar abans d'entrar a la residència
Carpa que s'ha muntat per descontaminar abans d'entrar a la residència | Gemma Aleman
Redacció
16 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:59h
La residència d'avis Catalunya de Manresa, l'única de titularitat municipal que hi havia a la ciutat, ha reobert portes aquest dijous, després de dos anys tancada. A partir de dilluns, l'equipament acollirà avis sans, és a dir, amb el test de la Covid-19 realitzat amb resultat negatiu, provinents d'altres residències de la regió sanitària.

Els avis s'hi estaran de manera temporal amb l'objectiu, tal com ha explicat la regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, de descongestionar i treure pressió a altres centres on sí hi ha malalts de coronavirus. L'equipament, situat al centre cívic Selves i Carner, té capacitat per a 23 avis, tot i que una de les habitacions es deixa lliure per si algun resident presenta símptomes i cal aïllar-lo.

El Departament de Salut i l'Ajuntament de Manresa han comprovat que hi ha residències de la Catalunya Central on, davant de casos positius de Covid-19, és molt complicat fer sectoritzacions i, per això, va detectar la necessitat de tenir dos espais a la ciutat, un per a casos positius, i un altre per a negatius. D'aquí va néixer la idea de recuperar l'antiga residència Catalunya, que es va tancar l'any 2018 perquè, segons va dir aleshores el govern municipal, el centre no reunia les condicions necessàries i s'hi havien de fer unes obres que no es podien assumir.

Ara, les instal·lacions s'han adaptat i, per fer-ho, s'ha comptat amb el suport de Metges Sense Fronteres, que són els qui han ajudat a dissenyar els circuits que cal fer per reduir al màxim el risc de contagi. Així, per exemple, s'han fet uns vestidors per tal que tothom qui accedeixi al centre ho faci protegit. També s'han previst circuits i les mesures de confinament per si algun resident mostra símptomes de la malaltia.

Tots els avis que ingressaran a la residència Catalunya ho faran amb el test de la Covid-19 negatiu, i també tots els professionals que hi treballin. "Aniran arribant poc a poc, i els tractarem com si fossin Covid positius, per tant estaran confinats i anirem veient com funcionem. Hem creat circuits perquè no hi hagi contagis en cap moment", ha explicat la regidora d'Acció Social, Mariona Homs, qui ha afegit que "l'objectiu és que la seva estada aquí sigui totalment temporal perquè quan a les seves residències la situació estigui resolta, puguin tornar a casa seva".

Així doncs, les instal·lacions de l'antiga residència Catalunya restaran obertes, com a mesura extraordinària, només durant la crisi sanitària de la Covid-19 i els residents hi seran de manera temporal, fins que els seus centres de procedència estiguin en condicions de poder-los tornar a atendre amb normalitat. Es garantirà, per tant, la reserva de plaça a la seva residència d'origen.

Professionals de l'àrea de Ciutat Saludable i Serveis Socials de l'Ajuntament donaran suport a la posada en marxa i coordinació del servei. Igualment, el centre disposarà de l'atenció directa de les treballadores familiars de Sant Andreu Salut, que també es farà càrrec del càtering, la neteja i la bugaderia del centre.

Pel que fa als recursos assistencials, l'atenció primària formada per professionals de l'Institut Català de la Salut i la Fundació Althaia seran qui, a través dels seus equips de suport residencials, atendran les necessitats sanitàries dels residents.

Les derivacions a la residència es faran seguint el protocol del Departament de Salut que serà qui en última instància, gestionarà l'ingrés de cada resident.

Situació "controlada"

Segons Homs, la situació a les residències de la capital del Bages està "controlada". La regidora reconeix que existeixen "focus" en algunes llars, amb positius, però que també hi ha negatius. "Per això cal poder fer els tests a tothom", ha dit.

Tant els usuaris que arribin a l'antiga residència Catalunya com el personal han estat sotmesos al test, amb resultat negatiu. La intenció, ha afegit la regidora, és que inicialment aculli usuaris de la ciutat però també de la comarca.