Genís Sinca descobreix la «Vida secreta dels nostres metges»

El llibre descobreix la història de quinze professionals de la medicina catalana

ACN/Maria Alba Riu
16 de desembre del 2009
576_1260978604430369
576_1260978604430369

Genís Sinca, autor de "Vida secreta dels nostres metges". Maria Alba Riu

El periodista Genís Sinca ha presentat a Manresa el llibre "Vida secreta dels nostres metges" (Angle Editorial) que descobreix la història de quinze professionals de la medicina catalana. L'autor, en un treball intens de documentació, ha buscat en els racons més amagats de la seva biografia per trobar les claus que van convertir-los en personatges destacats en les seves especialitats. "Cada capítol troba el seu batec en fets tràgics que han viscut els protagonistes", explica Sinca. Moisès Broggi, Josep Trueta, Santiago Dexeus o Antoni Puigvert són alguns dels metges que apareixen al llibre que vol donar una visió global dels professionals que han fet que la medicina catalana sigui pionera.

L'any 1938 el doctor José Miguel Martínez, el primer anestesiòleg, va perdre el seu germà d'una metralla durant la Guerra Civil. Sinca explica que això el va impulsar a buscar elements per pal·liar el dolor i a inventar l'especialitat d'anestesiologia. "La història de Miguel no es pot entendre sense un episodi familiar tan tràgic com aquest", destaca l'autor.

Per mantenir aquesta regularitat cada capítol del llibre conté un "secret" que explica la història de cadascun dels metges. Així, per exemple, el volum intenta esbrinar perquè no es va concedir a Josep Trueta el Premi Nobel de Medicina o els motius que van portar a Santiago Dexeus a fundar la Clínica Mater.

El llibre retrata Moisès Broggi, Josep Trueta, Santiago Dexeus, José Miguel Martínez, Antoni Puigvert, Josep Maria Gil-Vernet, Antoni Caralps, Joaquín Barraquer, Joan Uriach, Agustí Pedro-Pons, Francesc Duran i Reynals, Els Vilardell, Emili Mira, Ramón Sarró i Carles Ribas.

Sinca reconeix que s'ha trobat amb alguns "obstacles" a l'hora de fer les entrevistes amb els seus protagonistes i el seu entorn professional. Tot i així defensa que hi ha aspectes de la seva vida que "s'havien de donar a conèixer per entendre la seva història".

L'autor també explica que alguns familiars, com la filla gran del doctor Trueta, han respòs de manera "ressentida". Sinca ressalta que "la filla nega que el pensador gallec Salvador de Madariaga tingués alguna cosa a veure amb el fet que el seu amic Josep Trueta no fos Nobel i jo sostinc que va ser el gran culpable".

Tot i les anècdotes, algunes de les quals no exemptes de polèmica, la intenció del llibre és donar un perfil 'precís', alhora personal i professional, de cadascun dels metges que continuaven sent desconeguts per al gran públic.