«Estic segura que si no hagués estat per la PAHC, hauria viscut l'estat d'alarma sense aigua corrent»

Lídia Soler, veïna del Pont de Vilomara, lamenta la poca eficiència consistorial, mentre que l'Ajuntament rebat les afirmacions al·legant que ja fa temps que estudien el seu cas i que, "per qüestions jurídiques", fins ara no havia estat possible plantejar-se la instal·lació puntual d'un comptador solidari

La Lídia Soler, rentant-se les mans amb l'aigua d'una ampolla reomplerta
La Lídia Soler, rentant-se les mans amb l'aigua d'una ampolla reomplerta | Arxiu particular
09 d'abril del 2020
Actualitzat a les 18:53h
La Lídia Soler té 30 anys i fa gairebé deu mesos que va ocupar un pis de protecció oficial situat al Pont de Vilomara, el seu poble natal. Segons explica a NacióManresa, el llogater de l'immoble on vivia abans "no em va voler renovar el contracte", i "com que tinc tres filles que viuen amb mi i una situació econòmica complicada" va demanar ajuda a serveis socials de l'Ajuntament. "No van fer-hi res", lamenta, tot apuntant que "davant la situació amb què em trobava, em vaig veure obligada a ocupar" el pis en qüestió; un pis, assenyala, "que és propietat de l'Agència Catalana de l'Habitatge i que feia molt temps que estava tancat". 

Un cop establerta al nou immoble, "el primer que vaig fer va ser demanar a l'Ajuntament que m'instal·lessin un comptador social, perquè no hi havia aigua corrent", explica. "La petició ja fa gairebé deu mesos que la vaig fer, i fins a dia d'avui, i pel moment excepcional de la pandèmia que estem vivint, no han accedit a fer-la realitat", diu, mentre afegeix que "malgrat tot, si no hagués tingut la PAHC al costat, estic segura que les meves tres filles i jo ens hauríem passat l'estat d'alarma sense aigua corrent". I és que "fins que ells [els membres de la PAHC] no van posar en marxa els seus mecanismes de pressió", l'Ajuntament i Aigües de Manresa (que és qui s'encarrega del subministrament d'aigua potable al Pont) "no van moure fitxa: al cap de vint-i-quatre hores ja vaig rebre un correu on em deien que m'instal·larien un comptador social; això sí, només durant la crisi del coronavirus", assenyala. 

De fet, una de les batalles en què la PAHC està esmerçant més esforços és en la d'aconseguir que no es retirin els comptadors socials un cop acabi l'estat d'alarma: "l'aigua i l'energia són essencials per viure en condicions dignes, i la higiene i la salut en depenen completament, tant en aquests dies de pandèmia com en qualsevol altre escenari", manifesten. Acusant els governs municipals "d'actuar, només, sota la lògica de la por a l'expansió del virus", els membres de la plataforma deixen clar que si s'haguessin instal·lat comptadors solidaris ja fa temps i si s'haguessin pres "les mesures necessàries per garantir l'accés a un bé bàsic com és el de l'aigua", la propagació del virus "estaria més sota control". 

La voluntat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme, doncs, és clara: ni ara, ni mai, l'accés als subministraments bàsics (aigua, llum, gas i telecomunicacions) ha d'estar restringit per raons econòmiques o socials. La solució davant d'això, assenyalen, "és que se'n faci una gestió pública".

El cas de la Lídia, seguit per l'Ajuntament del Pont "des de fa temps"

Des de l'Ajuntament del Pont de Vilomara, l'alcalde Enric Campàs assegura que "coneixem el cas de la Lídia": "fa mesos va demanar que se li instal·lés un comptador social, i amb serveis socials i Aigües de Manresa ens ho vam estar mirant però vam veure que no podia ser possible per qüestions jurídiques", especifica el batlle, tot recalcant que "personalment, m'he reunit amb l'afectada diverses vegades i a banda del tema de la petició dels comptadors, hi ha altres problemàtiques al darrere que per qüestions de privacitat no diré però que també s'han de tenir en compte". 

En la seva intervenció, Campàs també ha volgut deixar clar que la col·locació de comptadors socials als habitatges del municipi que ho requereixin, "és una mesura puntual que s'allargarà mentre duri l'episodi de crisi provocat per la Covid-19".