La història de la recuperació del Kursaal, en dos reportatges, dijous al Canal Taronja

S'emetrà "Kursaal, el vell teatre nou", de Marta Ripollès, i "Kursaal", de Laia Olivé

Pati del Kursaal
Pati del Kursaal | MEES
Redacció
07 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:17h
Aquest dijous dia 9 d'abril a les 10 del vespre per Canal Taronja es podrà conèixer la història de la recuperació del teatre Kursaal de Manresa, a través de dos documentals de 30 minuts, l'un realitzat el 2002 per la periodista Marta Ripollès, i l'altre, el 2007, per la dissenyadora i realitzadora Laia Olivé. De la història de la recuperació del teatre Kursaal se n'han dit, escrit i publicat moltes coses.

Des de la presentació de l'Associació Cultural El Galliner el desembre de 1995 fins a la reinauguració del teatre l'any 2007 diferents canals de televisió (TV3, Canal33, TVE, TVM, Canal Taronja...) van anar recollint els principals moments d'aquest procés que va durar 11 anys: les dues visites teatralitzades a l'antic teatre, la Marató pel Kursaal, la presentació de la maqueta del nou Kursaal, la festa de comiat del teatre abans de començar les obres, les visites a les obres, la inauguració del teatre el febrer de 2007...

Durant aquests 11 anys es van gravar dos reportatges en format documental de 30 minuts cadascun. El primer (2002) produït per de la desapareguda Televisió de Manresa (TVM) i amb la realització de la periodista Marta Ripollès amb el títol Kursaal, el vell teatre nou que va ser presentat en públic al teatre Conservatori el maig de 2002, ara fa 18 anys. El segon (2007) és Kursaal, produït per Paral·lel 40 i elaborat per la realitzadora manresana Laia Olivé, que va ser estrenat pel Canal33 l'any 2007. 

Aquest dijous hi haurà la possibilitat de veure aquests dos documentals en un programa especial dedicat al teatre Kursaal que es podrà veure a les 10 del vespre pel Canal Taronja. Una oportunitat per reviure o per descobrir com es va gestar el que l'any 1995 semblava una utopia, un somni i que es va fer realitat el febrer de 2007 amb la inauguració del nou Kursaal. Una realitat que 13 anys després està plenament consolidada amb l'assoliment d'un milió d'espectadors el febrer d'aquest any.

Ara, el teatre Kursaal, com tots els equipaments culturals, ha hagut de fer una parada que s'espera que sigui el més curta possible i ben aviat es pugui tornar a apujar el teló.