Càritas reforça l'acompanyament als col·lectius més vulnerables davant la inestabilitat pel coronavirus

La crisi provocada per la pandèmia del coronavirus no ha aturat l'activitat de l'entitat social però sí que ha obligat a adaptar-la a les normes de prevenció dictades per les autoritats sanitàries

Fina Farrés, presidenta de Càritas Manresa, en una imatge d'arxiu
Fina Farrés, presidenta de Càritas Manresa, en una imatge d'arxiu | AFT
07 d'abril del 2020
Actualitzat el 08 d'abril a les 18:31h
La caritat no fa vacances a l'estiu i "tampoc tanca" quan la situació és adversa, com aquesta en la qual estem immersos, provocada per l'expansió de la pandèmia de la Covid-19. I és que malgrat la crisi global que s'està vivint, hi ha col·lectius socials que ja fa temps que en viuen una de pròpia, de crisi, que a vegades sembla que s'oblida: la de tirar endavant en un país nou, amb una llengua diferent i amb unes costums alienes. De fet, l'únic que ha provocat el coronavirus ha estat accentuar la profunditat de l'abisme que separa aquelles persones amb recursos d'aquelles que no en tenen.

Conscients d'aquesta realitat, els treballadors i voluntaris de Càritas Manresa, lluny d'aturar la seva activitat d'orientació i suport a les persones més vulnerables i amb risc d'exclusió social, van decidir, des del primer moment que es va dictar l'estat d'alarma, reforçar encara més el servei d'acompanyament. I ho van fer adaptant els recursos d'ajuda a les normes de prevenció dictades per les autoritats sanitàries. Això es va traduir (i s'està traduint) en un seguiment telefònic dels usuaris i usuàries que l'entitat atén: "a banda de contenció i suport emocional, també resolem dubtes que puguin sorgir i vetllem perquè l'Ajuntament garanteixi l'accés a l'aigua a tothom i perquè la Plataforma dels Aliments no es quedi sense productes per repatir", expliquen, tot afegint que hi ha casuístiques molt concretes que "sí que les gestionem presencialment".

A banda, l'entitat manresana segueix mantenint actius tots els programes no presencials, "tant els d'acompanyament i suport com els que estan relacionats amb l'ocupació i la formació", assenyalen. Així mateix, les treballadores i voluntàries continuen oferint el servei d'intermediació laboral i orientació: "com que molts centres residencials necessiten ampliar les seves plantilles, des de Càritas facilitem el contacte entre les empreses i les persones que tenen disponibilitat i capacitat per treballar en aquest sector", diuen. Durant les darreres setmanes s'han inserit al mercat laboral tres usuàries de l'entitat en qüestió.

Igual que la resta de Càritas Diocesanes de Catalunya, la de Manresa s'ha sumat a la campanya solidària Cada gest compta, que demana suport econòmic ciutadà per poder mantenir vius els programes d'ajuda urgent: "ens cal donar resposta a totes aquelles persones que s'adrecen a nosaltres com a darrer recurs per a cobrir les seves necessitats més essencials", conclouen. Les aportacions per contribuir a la campanya es poden formalitzar fent un ingrés al número de compte ES63 2100 0498 2602 0005 9437 (Caixabank) o bé al ES07 0182 8618 9202 0005 6471 (BBVA-CX).