El respirador amb participació bagenca es produirà per a «ús compassiu» en els hospitals

L'Agència Espanyola de Medicaments va rebutjar-ne l'homologació, igual que va fer amb una quarantena de propostes més

Bateria de respiradors
Bateria de respiradors | Waterologies
02 d'abril del 2020
Actualitzat a les 21:05h
El respirador electrònic que ha produït la firma manresana Framun i la igualadina Waterologies sota la coordinació de la Cambra de Comerç de Barcelona, tindrà un "ús compassiu" en els hospitals que decideixin adquirir-lo, després que el Ministeri de Sanitat, a través de l'Agència Espanyola de Medicaments, hagi negat l'homologació d'una quarantena de propostes de respiradors i altres útils per fer front a la crisi del coronavirus, entre les quals es trobava aquest projecte de la Catalunya Central.

L'enginyer de Waterologies, Antoni Cuevas, ha explicat a NacióManresa que l'agència "no ha estat gens flexible a l'hora de tenir en compte els criteris d'homologació" dels diferents projectes, i que aquesta és una postura que "sorprèn, tenint en compte la crisi sanitària que patim i la falta d'instrumental que pateixen els hospitals".

L'enginy desenvolupat per Framun i Waterologies mecanitza l'exercici de pressió dels balons d'aire que generalment s'usen manualment, de manera que, sense ser un respirador totalment electrònic, té autonomia per proporcionar oxigen al pacient de forma autònoma.

Malgrat la negativa a l'homologació, Cuevas ha explicat al diari que "igualment podrà servir als hospitals" fent-lo servir pel que es coneix com a "ús compassiu". Al no comptar amb l'homologació, el respirador no pot entrar en el circuit d'assistència convencional del malalt, però sí que pot donar servei a aquells pacients que ho autoritzin expressament com a "mesura d'auxili" davant la falta de respiradors homologats que poden patir alguns centres. Cuevas insisteix, però, que "el respirador salva vides, no és només per mantenir l'estabilitat del pacient".

El respirador ha estat testat al Clínic, a Bellvitge, a Can Ruti i a dos centres privats amb èxit, de manera que ja se n'han produït i servit 30 unitats, que es veuran ampliades en 20 unitats més aquest mateix dijous, i que arribaran a un total de 150 en una setmana. "N'anirem fabricant poc a poc segons avanci la demanda", ha explicat Cuevas, que ha afegit que "cal tenir en compte que l'aparell tindrà igualment ús quan passi la crisi del coronavirus per a tots aquells malalts que pateixin falta d'aire".