Coronavirus

Cardona elabora un pla de xoc econòmic i social per pal·liar els efectes del coronavirus

L'Ajuntament modifica el calendari fiscal, anul·la pagaments de serveis municipals i aprovarà ajuts per reactivar l'economia local i familiar

per Redacció , 31 de març de 2020 a les 15:14 |
El Govern de Cardona aprovarà un primer paquet de mesures econòmiques i socials —dins el Pla de Reactivació de l'Economia Local— per tal d'ajudar a pal·liar els efectes del coronavirus sobre les famílies, els autònoms i les empreses del municipi.

En aquests moments, l'Ajuntament de Cardona està concentrant tots els seus esforços i recursos a fer front a l'emergència sanitària; a mantenir el funcionament del mateix consistori per tal de garantir la prestació de serveis públics a la ciutadania, i a mantenir el teixit econòmic de la vila.


En aquest sentit, s'aprovarà una modificació del calendari fiscal per tal que la ciutadania no hagi d'abonar impostos com l'IBI o l'impost sobre vehicles fins al mes de juny, i s'ampliaran els terminis de les liquidacions que es trobaven en període de cobrament.

També s'anul·laran pagaments de diferents serveis municipals, com les quotes de març i abril del Servei d'Atenció Domiciliària, del Servei d'Auxiliar de la Llar i del Servei de Teleassistència. Mentre duri la pandèmia per coronavirus, tampoc es cobrarà la quota del mercat setmanal, de l'Escola de Música Musicant i de la Llar d'Infants. En aquest darrer cas, quan la Llar d'Infants pugui tornar a obrir, es compensarà la part fixa que ja s'havia cobrat a les famílies a principis de març, abans que s'iniciés l'estat d'emergència. Les mesures que afecten a la Llar d'Infants i l'Escola de Música s'han acordat conjuntament amb els representants dels centres. A banda, s'ha decidit que també s'ajornarà la quota de plaça de pàrquing de l'aparcament de Cal Badia.


Pel que fa al sector de l'hostaleria, molt important al nostre municipi, tots els establiments que tinguin l'activitat tancada veuran reduïda la taxa de recollida d'escombraries així com també la taxa de terrasses a tots aquells bars, cafeteries i restaurants.

Aprovació de mesures econòmiques i socials

L'Ajuntament de Cardona també aprovarà un seguit de partides per tal de poder crear línies d'ajuts, o bé poder ampliar-ne de ja existents.

Així, s'ampliarà la partida d'ajudes per a pagar el lloguer per a famílies que puguin acreditar una reducció important d'ingressos fruit de la crisi del coronavirus. I s'incrementarà un mínim del 50% la dotació al Pla Local d'Atenció a les Persones, per tal de fer front a les possibles demandes generades per la crisi sanitària.

Pel que fa a les noves línies d'ajuts, n'hi haurà una per pagar futures quotes de l'Escola Bressol —per a famílies que puguin acreditar la reducció d'ingressos— i una altra per a tots aquells autònoms i petites empreses afectades directament pel Covid-19, prioritzant aquelles que hagin hagut de parar la seva activitat per decret.

A banda, l'Ajuntament garanteix la continuïtat en la contractació pública d'obres i serveis que ja estaven previstos per aquest 2020, i garanteix també el servei de beques menjador a través de les targetes que ha posat en marxa la Generalitat de Catalunya.

Un cop passi la crisi, el govern local iniciarà una campanya per reactivar el consum local per promoure el consum de productes de proximitat que inclourà també una campanya de reactivació del sector turístic.

Amb totes aquestes mesures, i altres que s'aniran concretant, l'Ajuntament intentarà pal·liar els efectes que la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus pugui tenir sobre la societat cardonina. Tot i això, l'equip de govern és conscient que també caldrà rebre ajudes de les administracions superiors, que ja han aprovat algunes mesures, però que des del món local es veuen encara insuficients.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Cardona demana que mentre duri la crisi s'ajornin els pagaments d'hipoteques i crèdits als ciutadans i a les empreses, sense interessos de més; que se suspengui el pagament del lloguer i dels serveis bàsics (llum, aigua i gas) a aquelles famílies vulnerables econòmicament afectades per la Covid-19; que se suspenguin les cotitzacions socials de pimes i autònoms; que se suspengui el pagament de l'IVA sense interessos als sectors econòmics; i que els propietaris d'habitatges, naus industrials i locals comercials siguin flexibles amb les condicions als seus llogaters, amb l'objectiu de col·laborar per superar les conseqüències econòmiques de la crisi. 

El govern cardoní, com ja han fet d'altres, se suma també a la petició que s'ha fet a l'Estat espanyol perquè elimini les mesures d'estabilitat pressupostària i la regla de la despesa a les administracions locals, per tal que els ajuntaments puguin destinar tots els recursos necessaris a reactivar l'economia, sense impedients legals ni econòmics.

En aquest sentit, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, demana l'aprovació urgent d'un Pla Públic d'ajudes a nivell català i estatal per fer front a la reducció d'ingressos i a totes les necessitats socials i econòmiques que es derivaran d'aquesta greu situació.

Informació constant i actualitzada

A través de la l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, s'ha habilitat un apartat on-line —al mateix web de l'Agència— que recull totes les mesures econòmiques i socials que ha aprovat l'Ajuntament de Cardona, el Govern estatal i el Govern català. Totes aquelles persones i/ empreses que ho necessitin, també poden realitzar consultes telefòniques a través del 93 869 22 87.

 

Participació