Guàrdia Civil

ERC entra una bateria de preguntes al Senat espanyol sobre l'actuació de la Guàrdia Civil a Manresa

El grup d'Esquerra Republicana - EH Bildu reclama al Govern que aclareixi la denúncia que ha rebut un manresà per negar-se a parlar castellà als agents

per Pere Fontanals , Manresa, 19 de març de 2020 a les 19:43 |
Josep M. Fius envoltat de quatre guàrdies civils | @Baphomed75
El grup d'Esquerra Republicana - EH Bildu ha registrat una bateria de preguntes al Senat sobre la notícia que ha publicat NacióManresa segons la qual la Guàrdia Civil ha sancionat per desacatament un veí de la ciutat, Josep Maria Fius, després que es negués a parlar en castellà tal i com li exigien els agents.

El grup catalano-basc reclama al govern que aclareixi els fets i qüestions com si els agents de la Guàrdia Civil "coneixen que l'article 3.1 de la Constitució Espanyola assenyala que és deure de tots els espanyols conèixer la llengua espanyola i que només tenen el dret -i no l'obligació- a fer-la servir".


La bateria de preguntes fa referència al desplegament de l'institut armat a Catalunya i qüestiona sobre quina és la missió que tenen els agents de la Guàrdia Civil que patrullen per Manresa, o si tenen entre les seves funcions la de patrullar per la ciutat per fer vigilància ciutadana, o qui els ha donat l'ordre de patrullar o si ho fan encoordinació amb els Mossos d'Esquadra entre altres
 

Preguntes d'ERC-EH Bildu sobre actuació de la Guàrdia Civil a Manresa by La muntanya russa on ScribdDenunciat per no respondre en castellà

La Guàrdia Civil ha denunciat per desacatament Josep Maria Fius, el candidat de Junts x Manresa en les passades eleccions municipals i president del PDECat local, per negar-se a parlar en castellà. Els fets han tingut lloc aquest matí de dijous, 19 de març, just després d'haver llançat la brossa al contenidor, al carrer Guimerà, segons ha explicat ell mateix a NacióManresa

"Acabava de llençar la bossa d'escombraries quan dos agents de la Guàrdia Civil m'han preguntat que què hi feia al carrer" davant l'ordre de confinament per evitar la propagació del coronavirus, explica. "Els he dit que havia baixat a llençar la brossa, i quan m'allunyava, he sospirat", segueix. "Immediatament després he sentit que em tornaven a cridar per demanar-me què passava, i els he dit que amb tota la pressió del confinament, el coronavirus i tot  plegat, només havia sospirat", ha justificat.

Ha estat llavors quan, segons el testimoni de Fius, la cosa s'ha anat enrarint: "M'han dit que els parlés en espanyol, i jo els he contestat que tenia tot el dret a parlar en català a Catalunya", diu. A partir d'aquí, l'actitud dels guàrdies civils s'ha encrispat: "Vostè ha de parlar en espanyol si així l'hi ho demanem", ha etzibat un, mentre l'altre feia servir locucions altisonants.
  Davant de tot això, diversos veïns han sortit als balcons i alguns d'ells han gravat la conversa que començava a pujar de to, fet que no ha agradat als agents, que s'han dirigit als veïns en qüestió ordenant-los que deixessin de gravar i instant-los a baixar al carrer, cosa que cap veí no ha fet.

Entre tant, han arribat altres guàrdies civils que han volgut intermediar en la discussió, "algun d'ells amb millor tarannà", però insistint en la necessitat que Fius els parlés en espanyol. Fins i tot un agent de la Policia Local de Manresa s'ha dirigit a l'excandidat per dir-li que "amb la gresca que tenim amb el coronavirus, ja són ganes d'embolicar la troca portant el debat a la llengua". "Això els ho hauries de dir a ells", ha respost Fius. El policia  local ha estat cridat pels guàrdies civils perquè identifiqués la gent que gravava amb el mòbil.

Finalment, els agents de l'institut armat han denunciat Fius per desacatament, "tot i que no m'han lliurat la denúncia, ja que diuen que en estat d'alerta no en tenen l'obligació", ha explicat el manresà.
 

Participació