Denuncien que «la negligència» de Transports Sanitaris de Catalunya posa en risc la salut dels treballadors

Acció Sindical Bages exigeix al Govern, a Salut i al SEM que assumeixin el control i la gestió directa del servei d'ambulàncies

Una ambulància dels TSC
Una ambulància dels TSC | Georgina Albreda
Redacció
18 de març del 2020
Actualitzat a les 20:33h
La secció sindical d'Acció Sindical Bages (ASB) a la base de Sallent dels Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) denuncia que "els incompliments del conveni per part de les empreses concessionàries privades del servei d'ambulàncies que treballen per al SEM" provoquen incompliments dels protocols de seguretat per a evitar els contagis.

Ja abans de la crisi provocada pel Covid-19 el sindicat havia denunciat els "incompliments reiterats" tant del conveni col·lectiu del sector en molts dels seus preceptes, com de les condicions establertes per les concessions del servei públic ("lots" en l'argot del sector). 

Segons denuncia l'ASB, "una de les situacions més greus" i per la que es queixen fa mesos, és l'incompliment per part de l'empresa TSC "de la seva obligació de fer-se càrrec de la neteja de la roba de treball dels tècnics sanitaris". En aquest sentit, expliquen que la regulació "és clara" i el perill de contagi per als professionals i els seus entorns, així com dels usuaris, "és evident i ha estat reiteradament denunciat tant pel sindicat com per la Inspecció de Treball".

El sindicat insisteix que en les circumstàncies actuals, "aquesta negligència patronal és extremadament greu, ja que posa en perill tant al personal sanitari, com al conjunt de la comunitat". L'Incompliment de l'article 7.4 del Reial Decret 664/1997 de 12 de Maig determina la prohibició rigorosa d'obligar als treballadors a emportar-se la roba i els equips de protecció que poden estar contaminats per agents biològics a casa per a rentar-los.

Acció Sindical Bages denuncia "la irresponsabilitat" de l'empresa i "la ineficàcia" de la privatització dels serveis d'ambulàncies. "Les grans concessionàries -segueix- vulneren sistemàticament protocols de seguretat (neteja de material, restriccions de material mèdic necessari, neteja adequada dels equips i la roba de treball per part de l'empresa, etc.) i els drets laborals del personal sanitari (contractes en frau de llei, contractes de pràctiques il·legals, categories laborals no reconegudes adequadament, etc)", ja que "prioritzen beneficis front a seguretat i drets laborals, repercutint en el servei". 

Per tot plegat, ASB exigeix al Govern de la Generalitat, al Departament de Salut i al SEM que assumeixin el control i la gestió directa del servei d'ambulàncies; que garanteixin els drets laborals del personal sanitari; que garanteixin la seguretat de les treballadores i els usuaris del servei, i que facin complir immediatament els contractes de concessió del servei d'ambulàncies a totes les empreses concessionàries i sancionin i les retirin a totes les que incompleixen.

També exigeixen a TSC que compleixin l'article 7.4 del Reial Decret 664/1997 de 12 de Maig i es facin càrrec immediatament de la neteja dels equips, les ambulàncies i la roba, i que deixin de posar en risc la societat "amb la seva conducta negligent" i posin a disposició de les treballadores tot el material necessari per a fer front amb seguretat a la crisi provocada pel Covid-19.

Des de la secció sindical de TSC d'Acció Sindical Bages esperen que l'empresa corregeixi "de forma immediata" l'incompliment del contracte i netegi la roba dels professionals de la salut que aquests dies "s'exposen i treballen en condicions d'excepcionalitat defensant la salut de tothom".