Es presenta el recull «Manresa i la Catalunya central a la Guerra del Francès»

Jordi Masdeu Valverde
11 de desembre del 2009
576_1260570047guerra
576_1260570047guerra
A la Sala d'actes del Centre Cultural el Casino s'ha presentat avui l'onzè volum de la Miscel·lània d'Estudis Bagencs, dedicat en exclusiva a l'impacte de la Guerra del francès a Manresa i comarca. L'acte, presentat per Gal·la Garcia, del Centre d'Estudis, ha comptat amb una breu introducció del regidor de Cultura de l'ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon, que ha presentat el llibre en el context de celebracions que s'han impulsat des del consistori per tal de celebrar el bicentenari de la guerra. L'editora de l'obra, Maria Gemma Rubí i Casals (professora d'Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona), ha pres la paraula posteriorment, i ha fet un repàs al contingut del volum, destacant-ne les principals aportacions.

El títol complet de l'obra, "De la revolta a la destrucció: Manresa i la Catalunya central a la Guerra del Francès" és prou indicatiu del seu contingut, i Rubí i Casals n'ha resumit els diversos textos. El volum és una recopilació de treballs que es van realitzar per als actes del bicentenari, més algun article encarregat especialment. S'hi tracten molts aspectes, però sobretot vol servir per a tractar amb rigor històric uns fets que, fins fa ben poc, formaven part dels mites i llegendes del nostre país, més que no pas d'una historiografia científica seriosa. La crema del paper segellat, les batalles del Bruc o l'incendi de Manresa del 1811 són una part importantíssima de la història de la nostra ciutat, i els seus protagonistes (Maurici Carrió, el timbaler del Bruc, el Sometent) formen part de l'imaginari col·lectiu dels manresans.

El recull que avui s'ha presentat representa una passa endavant en l'estudi d'aquest període cabdal de la nostra història, i permet visualitzar la feina duta a terme dins el programa d'actes de commemoració del bicentenari de la Guerra del Francès a Manresa.