«Des d'Ampans no descartem demanar ajuda de voluntaris, però de moment tenim la situació sota control»

​La fundació bagenca està vetllant, actualment, per la salut de 400 persones i es troba que en aquests moments no té prou equips de protecció individual per als professionals que hi treballen

Imatge d'arxiu d'una usuària d'Ampans pintant
Imatge d'arxiu d'una usuària d'Ampans pintant | Ampans
17 de març del 2020
Actualitzat a les 18:06h
El coronavirus està posant a prova el bon funcionament de moltes de les institucions, organitzacions i administracions que s'encarreguen de vetllar per la salut de la ciutadania. En aquest sentit, no només les clíniques i hospitals han hagut de fer un sobreesforç i reestructurar els equips de professionals per aconseguir satisfer l'enorme demanda d'atenció mèdica. També ho han hagut de fer residències de persones grans (aplicant mesures com la restricció o supressió de visites de persones de fora del centre), llars de joves tutelats i entitats i fundacions que tenen cura de persones dependents.

Dintre d'aquest darrer grup s'hi troba Ampans, la fundació bagenca encarregada d'oferir una millor qualitat de vida i una integració social plena a les persones amb discapacitat intel·lectual. D'entre els projectes que ja fa temps que lidera, s'hi troba el de la gestió de diverses residències en les quals hi viuen ciutadans amb algun tipus de patologia intel·lectual.

En aquests moments, Ampans administra un total de tretze residències (tres d'infants i adolescents; tres de persones adultes, i set llars) ubicades en diversos municipis de la comarca del Bages, i duu a terme l'acompanyament de disset persones que viuen de forma autònoma però que necessiten la supervisió intermitent d'algun professional. En aquests moments de plena efervescència del COVID-19, són 400, les persones que atén la fundació; 400 persones que tenen entre 2 i 86 anys.

"És molt complicat per la gent que acompanyem no poder sortir de casa", explica Joana Tubau, responsable de comunicació d'Ampans, que assenyala que "és per aquest motiu que durant les darreres setmanes hem estat fent una important campanya de sensibilització i de comprensió de la gravetat de la situació". Així mateix, i des del moment que van veure que a Itàlia els casos es desbordaven, "vam posar en marxa un protocol preventiu de control d'accés als diversos espais que tenim -només permetent l'entrada de personal propi- i vam dur a terme controls de temperatura i simptomatologia de les persones usuàries", apunta Tubau.

Conscients que "els protocols canvien i s'han d'actualitzar diàriament per preservar la salut d'usuaris i professionals", Ampans compta amb un Comitè de Prevenció i Protecció que fa un seguiment diari de les diverses mesures preses i que treballa juntament amb els serveis d'infermeria (presencials i de guàrdia), de prevenció i de medicina externa. És precisament aquests comitè el que s'encarrega de demanar equips de protecció individual (EPI) per a les persones del centre. De fet, segons ha explicat Tubau en aquest diari, "la darrera comanda de guants que vam fer no ens ha arribat. El proveïdor ens informa que per decret del Ministeri, l'han requisat i no ens la poden servir per ara". A banda de guants, la fundació assenyala que també els falten mascaretes.

Quatre aïllaments d'usuaris i set de professionals

A hores d'ara, Ampans té comptabilitzats un total d'onze aïllaments, tres dels quals d'usuaris del centre, i set de personal que hi treballa. Cap d'ells, assegura Tubau, és greu. "Una persona que viu a la residència dels Comtals va presentar febre i la vam dur a l'hospital perquè l'atenguessin; després d'experimentar millora, ara ja torna a ser a la residència, en aïllament preventiu". Els altres tres casos de reclusió de persones usuàries no s'han posat en marxa per l'evidència de símptomes sospitoses: "es tracta de tres infants amb pluridiscapacitat i amb un delicat estat de salut, i davant la seva vulnerabilitat, hem adoptat aquesta mesura per protegir-los", argumenta la responsable de comunicació.

Pel que fa als set professionals, tots ells es troben en aïllament preventiu per haver tingut contacte amb persones de fora de l'entitat. Entre ells hi ha personal administratiu i personal d'atenció directa.

"No descartem demanar ajuda a entitats de voluntariat o a la comunitat"

Ara com ara "ho tenim tot sota control: hem reforçat el servei amb personal d'altres seccions que han parat l'activitat pel coronavirus i hem creat diferents equips de treball, que no es creuen entre ells, per tenir reserva, en cas de baixes", explica Tubau, que ressalta que "tot i que de moment disposem de personal propi per cobrir la demanda d'aquests dies, des d'Ampans no descartem, en algun moment, haver de demanar ajuda a entitats de voluntariat o a la comunitat per poder seguit atenent les persones".

Trobar persones disposades a donar un cop de mà, pel que sembla, no els serà difícil: "des del primer dia s'ha ofert gent per ajudar-nos en el que fos; per ara, per precaució, preferim reservar-ho, però potser ens caldran mans en les properes setmanes", avisa.