El Guillem Catà inaugura una exposició per fer reflexionar sobre els rols i estereotips de gènere

La mostra, feta en el marc del Dia Internacional de la Dona, es podrà veure al vertíbul de l'institut durant un mes

Alumnes del Guillem Catà treballen l'exposició
Alumnes del Guillem Catà treballen l'exposició | INS Guillem Catà
Redacció
11 de març del 2020
Actualitzat a les 16:05h
Des de l'Institut Guillem Catà també es commemora cada 8 de març. Enguany, en el marc del Dia Internacional de la Dona, aquest divendres 6 de març ha inaugurat una exposició anomenada “Fes-te veure”, un projecte que es podrà veure al vestíbul de l'institut un mes sencer, fins el 6 d'abril.

Tot va començar amb la lectura d' Ets galàctica, Carlota a la classe de català de 2n d'ESO. En aquesta novel·la de Gemma Lienas, la protagonista -la Carlota- explica que el seu desig és ser enginyera aeronàutica, però que no tothom a la seva família li dona suport en la seva decisió, sobretot perquè no consideren que siguin uns estudis "de noia". 

"A partir d'aquest fragment de la novel·la -comenta la professora Mariona Girabal- vam iniciar un treball de reflexió a l'aula però ens va semblar que seria interessant també poder acostar-nos a la realitat de les noies que estudien enginyeria i comprovar si havien viscut situacions semblants a la de la Carlota".

La proposta va superar el 2n d'ESO i de seguida va guanyar noves implicacions. Segons Arantza Medina, coordinadora del projecte Magnet al centre, "gràcies a l'aliança del nostre centre amb la UPC-Manresa dins del programa d'Aliances Magnet, de la Fundació Bofill, al febrer d'aquest any vam poder assistir a una  encoratjadora taula rodona on 10 noies estudiants d'enginyeria ens van explicar les seves experiències. Com es pot veure a l'exposició, les seves paraules van deixar petjada en les nostres alumnes".

El treball va anar agafant més volada, amb el suport de tot el departament de Llengües i el de Visual i Plàstica. Tal com diu la professora de plàstica, Miriam Navarro, "aquest treball de reflexió sobre els rols i estereotips de gènere el vam traslladar també al carrer. Els i les alumnes de 2n van fer fotografies i enquestes a 110 dones, en què elles van explicar-nos qui són i quins són els seus súper-poders".

I és que, tal i com diu Gemma Lienas, les mentalitats canvien molt més lentament que no pas les lleis. També les mentalitats de les mateixes dones. "A vegades ens costa adonar-nos dels nostres propis poders i capacitats. Per aquest motiu també hem demanat a totes les dones de l'institut que escriguin en un paper quin és el seu súper-poder -rebla Míriam Navarro-. I és que amb aquesta exposició volem donar visibilitat a tot aquest treball i aportar el nostre granet de sorra en la lluita cap a la plena igualtat entre totes les persones".