Compromís amb Sant Joan critica els criteris de licitació per als aliments de la residència

Considera que no es valora prou la proximitat, la qualitat i els criteris ambientals respecte del preu, que és d'un 70% de la valoració d'ofertes

Albert Marañón, de Compromís amb Sant Joan, en una imatge d'arxiu
Albert Marañón, de Compromís amb Sant Joan, en una imatge d'arxiu | CCB
11 de març del 2020
Actualitzat a les 8:46h
El Patronat Municipal Assistencial de la residència de la gent gran de Sant Joan de Vilatorrada ha aprovat aquesta setmana els criteris de licitació de la compra d'aliments i productes de neteja amb els vots a favor dels representants de l'equip de govern i les abstencions de la resta de grups. La licitació està dividida en set lots, sis per productes alimentaris, separats per famílies, i el darrer per a productes de neteja, i s'atorga per un any renovable a dos més.

Abans de la votació, Compromís amb Sant Joan i ERC van demanar que s'aparqués la votació  amb la voluntat de reformular els criteris de licitació ja que consideraven que la que s'havia de votar sobrevalorava l'oferta econòmica respecte d'altres criteris com la proximitat, la qualitat del producte o els criteris ambientals.

Albert Marañón, de Compromís, considera que "donar 70 punts sobre 100 a l'oferta econòmica deixa ben clar quins són els criteris d'adjudicació del govern municipal", oi més en els productes alimentaris "en que Sant Joan i el Bages podrien donar bona cobertura des de la proximitat, però que, per preu, es trobaran amb grans majoristes que guanyaran per oferta".

"No ens podem omplir la boca dient que volem reforçar el teixit econòmic del municipi i la comarca i en un producte tan clar com aquest a l'hora de tenir ofertes de proximitat, aprovar una licitació en que la proximitat només compta un 5%", ha afirmat Marañón. El regidor, que considera que la divisió per lots "és correcta", veu que l'equip de govern "ha perdut l'oportunitat" de fer una aposta per la proximitat i la qualitat.

Tenint en compte que el valor estimar del contracte dels set lots és de més de 385.000 euros per al primer any i la primera prorroga anual, Marañón recorda que és el contracte "més elevat que farà un ens municipal en alimentació", ja que els contractes de menjador de les escoles els gestiona l'AMPA.

Marañón entén que en el setè lot, de subministrament de productes d'higiene i neteja, "segurament no es pot valorar gaire cosa més que el preu", però en el d'aliments "sobta que no es vulgui valorar més la proximitat", encara més tenint en compte que els únics 5 punts que s'atorguen per aquest criteri segueix les directrius de la Unió Europea que considera la primera corona de proximitat els 100 quilòmetres a la rodona. "O sigui, que tant és de proximitat un pagès del poble com un magatzem de Barcelona", sentencia.

Els criteris de licitació de les ofertes per als productes alimentaris és de 70 punts per a l'oferta econòmica, 10 punts en la utilització de vehicles de transport menys contaminant, 5 punts per a producció ecològica, 5 punts més per als productes de proximitat, 5 més per a productes de comerç just i, finalment, els últims 5 per la qualitat.