Salut

La Fundació SHE - «la Caixa» cerca 2.300 persones de Cardona i Sallent per un estudi científic

L'objectiu és validar científicament que la intervenció en una comunitat impacta de manera positiva en els hàbits de vida de la seva ciutadania

per Redacció , 9 de març de 2020 a les 11:23 |
La Fundació SHE – "la Caixa", que lidera el prestigiós cardiòleg Dr. Valentí Fuster, ha iniciat un pioner i ambiciós projecte d'investigació centrat en la salut que requerirà la participació de 2.300 persones dels municipis de Cardona i Sallent. L'objectiu és validar científicament que la intervenció en una comunitat -a través dels programes integrals que han estat dissenyats pel Dr. Fuster- impacta de manera positiva en els hàbits de vida de la seva ciutadania, aconseguint, així, la millora de la salut i de la qualitat de vida, i la reducció del risc de patir malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món.

El projecte -que s'anomena Healthy Communities 2030- es basarà en les dades obtingudes de 1.150 veïns de Cardona i de 1.150 veïns de Sallent. Per seguir el rigor científic, es farà una selecció aleatòria a partir del cens dels dos municipis per tal de trobar persones de totes les franges d'edat. Les persones escollides rebran una carta nominal perquè s'apuntin al projecte. 


Se'ls prendran mesures de pes, estatura, perímetre de la cintura, pressió arterial, colesterol, triglicèrids, glucosa en sang, força muscular, hàbits d'alimentació, activitat física, son, consum de tabac i nivell d'estrès, uns mesuraments que s'aniran repetint al llarg de tot el projecte, que té una durada prevista de 10 anys. 

L'estudi compta amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament de Cardona i de l'Ajuntament de Sallent, així com dels Centres d'Atenció Primària dels dos municipis. L'equip mèdic del projecte està coordinat pel Dr. Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques.


Un cop fets els mesuraments, s'iniciaran els programes d'intervenció comunitària per a la millora de la salut, que seran diferents a Cardona i a Sallent. L'estudi pretén comprovar científicament l'impacte i l'eficàcia -sobre la salut de les persones- de l'estratègia que des de fa anys segueix la Fundació SHE – "la Caixa".

A Sallent, les persones que entrin en el programa rebran un complet informe de salut i tot un seguit de recomanacions per millorar-la. També disposaran del seguiment mèdic que oferirà l'equip de metges del projecte. A banda, tindran la possibilitat de seguir els programes de salut comunitària que ja hi ha en marxa al municipi, com el programa d'agents de salut (ASACO), que coordina el projecte Dinars Acompanyats, o el programa dirigit als joves Nits Q.

A Cardona, les persones escollides també rebran un complet informe de salut i recomanacions per millorar-la. I disposaran del seguiment mèdic. La intervenció comunitària, però, serà diferent. Partirà de dos programes de la Fundació SHE – "la Caixa" -dissenyats pel Dr. Valentí Fuster- que ja s'han dut a terme a Cardona i a altres localitats de l'Estat Espanyol, i dels quals ja s'ha pogut demostrar la seva eficàcia en estudis anteriors. En aquest sentit, el que es farà ara és un pas més en la validació científica dels programes que porten el segell del Dr. Fuster: mai abans s'ha fet una comparativa entre dues poblacions implicant un total de 2.300 persones.

A efectes d'estudi científic, Cardona es considera població intervenció mentre que Sallent es considera població control. La comparativa entre les dues poblacions és bàsica per al resultat. Per aquest motiu, la participació de totes dues poblacions és molt important per aconseguir un objectiu final molt ambiciós: poder validar els programes del Dr. Valentí Fuster científicament amb la idea d'establir un model que pugui ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món.

Una oportunitat única

La vinculació del Dr. Valentí Fuster amb Cardona ve de lluny i, de fet, la seva fundació fa més d'una dècada que ofereix programes de comunitats saludables en aquesta vila, de la qual n'és Fill Adoptiu des del 1991. En els darrers anys, ha contribuït a la construcció del Camp de Vida Activa, al condicionament de rutes de senderisme saludables, a la instal·lació de parcs urbans de salut i a la construcció de l'Auditori que porta el seu nom. 

Per a realitzar l'estudi, es necessitava una població per fer la comparativa. I es va escollir Sallent, per proximitat i per similitud de característiques entre els dos municipis.

El Dr. Valentí Fuster ha seleccionat les poblacions de Cardona i de Sallent per tirar endavant el nou projecte i, aquest fet, representa una oportunitat única. Si els dos pobles del Bages demostren que el projecte té un impacte positiu en la salut, estaran contribuint al progrés científic i es convertiran en autors d'una metodologia que podrà ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món.

Els dos programes de la Fundació SHE – "la Caixa"

Els dos programes que es desenvoluparan a Cardona són el Programa Sí de Salut Integral -per a nens i adolescents de 3 a 16 anys- i el Programa Fifty-Fifty per a adults. Tots dos pretenen impactar en la població per propiciar un canvi de conducta en els hàbits de vida i reduir, així, el risc de patir malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món. 

El Programa Fifty-fifty -a través de tallers teòrics i pràctics i de grups de suport- busca capacitar els participants per aconseguir i mantenir un estil de vida saludable a través d'una metodologia que incorpora de manera integral la salut cardiovascular individual i col·lectiva, la vida activa, l'alimentació saludable, el benestar emocional i la prevenció del consum de tabac i alcohol.

Pel que fa al Programa SÍ -que en els darrers 5 anys han seguit anualment una mitjana de 30.600 nens i nenes d'escoles de tot l'estat espanyol- se centra en la prevenció dels principals factors de risc de patir malalties cardiovasculars (obesitat, sedentarisme i consum de tabac) mitjançant materials didàctics que permeten treballar de manera global i integral l'alimentació, el coneixement del cor i del cos, l'activitat física i la gestió de les emocions des de la primera infància.

 

Participació