Secretari i interventor de Moià pleguen per les il·legalitats urbanístiques heretades de l'exalcalde Montràs

El secretari va presentar la renúncia només un mes després d'haver entrat i l'interventor diu que no renovarà el setembre

06 de març del 2020
Actualitzat el 12 de març a les 10:18h
Una de les zones afectades per l'urbanisme de Montràs és la urbanització Montví
Una de les zones afectades per l'urbanisme de Montràs és la urbanització Montví | GSV
El secretari municipal de Moià, Joan Manso, va presentar la seva renúncia en l'última Comissió Informativa de l'Ajuntament, el passat mes de desembre, només un mes després d'haver entrat, en una destacada posició de la seva promoció. En la seva intervenció, tal i com recull l'informatiu local La Tosca, no podia ser més clar: "no es pot treballar sense POUM, sense un inventari de béns i sense tenir recepcionats els polígons, ja que no es poden signat llicències". Per acabar-ho de reblar, tot seguit va prendre la paraula l'interventor i va anunciar que no renovaria per a l'Ajuntament quan el proper mes de setembre se li acabi el contracte.

L'urbanisme de Moià es troba en una situació de dèficits estructurals que impedeixen a l'Ajuntament signar llicències perquè moltes empreses i particulars no tenen legalitzades les seves propietats immobiliàries. "Després de resoldre els problemes econòmics que ens va deixar l'exalcalde Montràs, ara ens trobem amb un caos urbanístic encara més greu que l'econòmic", explica l'actual alcalde, Dionís Guiteras, a NacióManresa.

La situació és tan greu que molts particulars no tenen legalitzats els seus habitatges i a moltes empreses els passa el mateix amb les seves instal·lacions, de manera que quan han requerit una llicència a l'Ajuntament, no l'ha pogut facilitar perquè, oficialment, no existia l'immoble. Tot plegat amb un POUM que data de 1983, i al que moltes construccions posteriors no s'han adequat.

Tot plegat obliga l'Ajuntament a "fer passos per passar de la il·legalitat a la legalitat" i, com assegura Guiteras, "aquest és un fil molt prim en el que cal el consens de tots, no només per a l'Ajuntament, sinó sobretot per als veïns i empreses afectades". El fet és que, com afirma l'alcalde assenyalant al grup de Junts per Moià, "aquest suport no existeix", i els alts funcionaris de l'Ajuntament, en aquest cas secretari i interventor, "lògicament, no volen arriscar-se a signar actuacions legalment interpretables i que un grup polític ho impugni o ho porti als tribunals".

Això és el que ha passat amb 275 veïns del Montví que es van posar d'acord per tirar endavant la urbanització de la zona i que Junts per Moià va impugnar perquè en la planificació antiga hi apareix una rotonda que ara ningú no vol.

La solució seria, segons explica Guiteras, anar aprovant plans parcials per cada zona i així legalitzar la situació existent "i preveure què hi volem de cara al futur". Així, aquestes modificacions s'anirien incorporant a l'antic POUM i es podria, "pas a pas, anar arreglant les irregularitats que hi ha a tot el municipi". "Però això no ho podem fer si Junts per Moià va presentant al·legacions o demandes a cada modificació que fem i, de passada, l'únic que aconsegueix és que els tècnics s'ho pensin abans de signar qualsevol nou pla", ha resumit Guiteras.

Les irregularitats comeses pels governs de l'època de Montràs afecten polígons industrials, urbanitzacions i habitatges. Capítol apart mereix l'Escorxador, afectat per una ordre de tancament, que també caldria abordar amb consens.

"El control que fa Junts per Moià als tècnics, amb acusacions directes a la seva feina, no només fa que ara ens pleguin el secretari i l'interventor, sinó que fa molt difícil que es pugui trobar-ne substituts", explica l'alcalde. "El món de secretaris i interventors municipals és molt compacte i a dia d'avui Moià està marcat amb una creu", conclou.
Arxivat a