Es reprèn la causa contra l'exalcalde de Moià per la sobrecontractació de les obres de la caserna i el CAP

Aquest dijous han declarat diversos testimonis, entre ells l'actual alcalde, per una causa oberta el 2012 després d'una denúncia de MoiàDeute

Jutjats de Manresa
Jutjats de Manresa | Mar Martí
06 de març del 2020
Actualitzat a les 10:17h
Aquest dijous s'ha reprès el procediment judicial contra l'exalcalde de Moià, Josep Montràs, per la sobrecontractació de les obres a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil i al pàrquing del CAP durant el seu exercici a través de l'empresa municipal MoiàFutur. La causa que instrueix el Jutjat número 3 de Manresa, es remunta a la denúncia que va presentar l'associació MoiàDeute a finals de 2012 amb un informe de més de 120 pàgines, i amb la base de la qual, el Jutjat d'Instrucció número 3 de Manresa va obrir diligències prèvies només tres dies després.

Durant el matí, els representants de MoiàDeute van declarar per ratificar la seva denúncia, i també van intervenir com a testimonis l'actual alcalde de Moià, Dionís Guiteras, i un representant de l'empresa Garrofé i Roca, constructora del pàrquing i el CAP. En aquesta matinal també havia de declarar un responsable de l'empresa Teyco, però el jutjat no ha aconseguit localitzar-lo. Teyco va ser l'empresa adjudicatària de la construcció de pisos socials a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil.

El mes de maig de 2017 va declarar com a investigats l'exalcalde convergent, Josep Montràs, l'exsecretari de l'empresa, Manel Riera, l'exregidor d'obres, Joaquim Forcada, l'antic arquitecte municipal, Josep-Lluís Gorina, l'arquitecte d'ampliació del pàrquing del CAP, Josep M. Forcada, i l'exgerent de Moià Futur, Jaume Valldeoriola. En una altra declaració, el setembre d'aquell any, van declarar l'exsecretari, Francesc Armengol, i l‘exinterventor i director de serveis, Alfons Rossell.

La investigació, duta a terme per la Guàrdia Civil, se centra en presumptes irregularitats en la construcció del CAP i el seu pàrquing subterrani per part de l'empresa Garrofé i Roca, en les obres de la caserna de la Guàrdia Civil a càrrec de Teyco, i en l'adjudicació de diverses obres a les empreses Anco i Renay.

Sobrecostos per més de 4,6 milions d'euros

Segons consta a la denúncia, l'obra del pàrquing i urbanització del CAP tenia un pressupost adjudicat de 3.373.000 euros i va ser adjudicada per concurs públic a l'empresa de Mollerussa Garrofé i Roca per 3.130.000 euros el 8 d'octubre de 2007. Un mes i mig després, el 27 de novembre, el president de MoiàFutur i alcalde de Moià, Josep Montràs, augmentava l'import destinat a l'obra fins als 5.858.000 euros sense passar pel consell d'administració de MoiàFutur ni pel ple de l'Ajuntament de Moià.

Una cosa similar passava amb les obres a la Caserna de la Guàrdia Civil. Sobre un pressupost d'1.532.000 euros, l'empresa Teyco guanyava el concurs públic amb una oferta d'1.476.000 euros el 8 de febrer de 2008. Tres mesos després, Josep Montràs modificava l'import fins a arribar als 3.377.000 euros, sense passar per l'òrgan de govern de l'empresa municipal MoiàFutur ni pel ple del consistori. Entre les dues obres, el diferencial es disparava fins a 4.629.000 euros sense haver donar cap explicació ni a l'empresa municipal ni a l'Ajuntament.

A banda d'aquestes dues obres, la denúncia dels Afectats pels Deutes del Moià, contempla altres accions poc clares com l'elaboració d'estudis per 200.000 euros i altres actuacions presumptament irregulars d'imports menors.
Arxivat a