El 2019, 344 dones van avortar de forma farmacològica al Bages, Berguedà i Solsonès

Les que ho van fer a partir de la novena setmana van haver de desplaçar-se a centres hospitalaris de Barcelona

04 de març del 2020
Actualitzat el 05 de març a les 11:49h
L'ASSIR de la Regió Sanitària Central es troba al CAP Bages
L'ASSIR de la Regió Sanitària Central es troba al CAP Bages | CatSalut
Un total de 344 dones van interrompre voluntàriament el seu embaràs (IVE) amb mètodes farmacològics a les comarques sanitàries del Bages, el Berguedà i el Solsonès durant l'any 2019, segons ha explicat a NacióManresa el Servei Català de la Salut. En aquestes tres comarques també s'hi inclouen els cinc municipis del Moianès que pertanyien al Bages abans de la seva separació administrativa.

La indicació es fa en el punt d'origen de la dona, però totes elles s'han de desplaçar a Manresa per a la dispensació del fàrmac, ja que el servei ASSIR és únic per a les tres comarques, és l'únic acreditat i es troba a la capital del Bages.

D'acord amb el protocol, la visita d'acollida la fa la llevadora o treballadora social de l'ASSIR, amb visita urgent. Si la dona té una gestació inferior a 9 setmanes pot optar a IVE quirúrgica o farmacològica. L'IVE farmacològica, fins a les 9 setmanes de l'embaràs, està garantida des de l’ASSIR, a càrrec d'un ginecòleg que informa i entrega la medicació al centre acreditat (CAP Bages).

La resta d'interrupcions voluntàries de l'embaràs, les que requereixen d'intervenció quirúrgica, es fan en centres hospitalaris de Barcelona. Entre la novena i desena setmana, l'Hospital d'Igualada del Consorci Sanitari de l'Anoia pot valorar si encara es pot interrompre farmacològicament, i a partir de la desena setmana i fins a la catorzena, en hospitals acreditats de Barcelona, després de ser derivades des de l'ASSIR del CAP Bages.

En aquest sentit, el Servei Català de la Salut no té cap previsió d'obertura d'una unitat quirúrgica d'interrupció voluntària de l'embaràs a Manresa ni a cap punt de la Catalunya Central, segons ha confirmat al diari.

Unitat de trànsit pendent de partida pressupostària

Per una altra part, la unitat de trànsit per a persones transexuals es troba en fase de desplegament a Manresa, té ja els professionals formats, però encara no compta amb un calendari tancat d'obertura ja que es troba pendent de partida pressupostària. Les persones transexuals han de desplaçar-se fora de la regió sanitària central per a ser ateses.