Manresa En Comú proposa la creació d'un Consell Municipal de Seguretat ciutadana i Prevenció

Els comuns asseguren que "hi ha un problema i no l'hem de defugir, ho diuen les entitats veïnals, els gremis de comerciants,.. i les xifres"

La coordinadora de Manresa En Comú, Ana Querol
La coordinadora de Manresa En Comú, Ana Querol | ECP
Redacció
04 de març del 2020
Actualitzat a les 17:00h
Manresa En Comú proposa la creació d'un Consell Municipal de Seguretat ciutadana i Prevenció, com a espai de participació sobre la política municipal de seguretat i amb capacitat de proposar línies d'actuació.

A través d'una instància entrada aquest dimarts, els Comuns pretenen que el govern municipal tingui en compte i valori la proposta aprofitant que s'acaben de crear la resta de Consells.

"Els Comuns, tot i no tenir representació al ple, seguim presencialment els debats i participem activament en la política manresana" ha explicat la coordinadora Ana Querol, que ha afegit "veiem com van passant plens, -en el darrer s'hi van aprovar els diferents consells de participació- i és sorprenent que no s'hagi ni contemplat aquesta possibilitat de participació ciutadana quan la seguretat és una de les qüestions que preocupen i força a la societat manresana".

Per Manresa En Comú "hi ha un problema i no l'hem de defugir, ho diuen les entitats veïnals, els gremis de comerciants,.. i les xifres". Tanmateix, afegeix, "la proposta no ve donada per desconfiar ni de les tasques policials ni que creguem que les xifres i la sensació d'inseguretat no preocupin al govern municipal". El motiu, segons Querol, és que "al segle XXI la ciutadania organitzada ha de poder participar més activament en allò que l'afecta quotidianament i perquè més enllà de les qüestions que poden ser més alarmants, tenim nous reptes a entomar, especialment en el terreny de la prevenció".

El què busquem, diu "és que Manresa estigui a l'alçada d'altres ciutats catalanes" i rebla "no ens estem inventant res de nou, ciutats com Santa Perpètua, Sant Cugat, Sant Feliu, Mataró, Barcelona, etc... tenen regulat aquest òrgan de participació sectorial en les matèries relacionades amb la seguretat ciutadana".

Una millor governança i més transparència

Per als Comuns amb la creació del Consell "farem un salt de qualitat i transparència, on la cooperació pot fins i tot impulsar un canvi de paradigma en la gestió de la seguretat a la ciutat, on la prevenció sigui un element clau". Consideren que "el Consell pot actuar com un antídot de l'alarmisme, de fre de l'estigmatització de col·lectius i d'arma llancívola entre partits,.."

Sobre qui ha de formar part del Consell, els Comuns tenen una proposta clara, "ha de ser ampli" i expliquen que "tot i que alguns Consells d'altres ciutats ho restringeixen a membres del govern municipal i grups municipals i representants veïnals i de comerciants, a més a més òbviament dels cossos de seguretat i prevenció, Manresa En Comú , vol que s'hi incorporin altres representants d'entitats ciutadanes i anomenen com agents socials, entitats socials, entitats esportives, associacions de dones,... perquè creuen que "des d'aquesta mirada plural i transversal és com podrem treballar amb èxit la prevenció".

Per aquest motiu, també proposen ser-ne membres "els grups que tenim representació al Parlament de Catalunya i que ens vam presentar a les eleccions municipals de Manresa tot i no haver obtingut representació" , diu Querol.

Pel que fa a les funcions del Consell, tenen clar que haurien de ser "analitzar, planificar i informar sobre el sistema de seguretat pública, especialment en els àmbits de seguretat ciutadana, seguretat viària, civisme i protecció civil". És a dir que el Consell tingués capacitat de formular propostes, emetre informes propis de les matèries sobre les que treballarà i també formular suggeriments en relació en les qüestions de seguretat pública impulsades des de l'Ajuntament.