El periodista Aleix Solernou publicarà un llibre que relata com es va viure l'1 d'Octubre al Bages

"La revolta del poble", editat per L'Albí, arribarà a les llibreries a partir del 17 de març

Solernou a la Casa de la Generalitat de Perpinyà
Solernou a la Casa de la Generalitat de Perpinyà | Anna Lozano
Redacció
03 de març del 2020
Actualitzat a les 15:09h
El periodista Aleix Solernou publicarà el 17 de març el llibre La revolta del poble. L'1 d'Octubre al cor de Catalunya (Edicions de L'Albí), que relata com es va viure l'1-O i el 3-O al Bages, una de les comarques més castigades per la violència policial. El llibre utilitza la força de la paraula i l'ús de gairebé 250 fotografies per copsar les històries de la gent del carrer que van omplir els col·legis electorals, i que van resistir durant tot el dia per defensar les urnes.

La revolta del poble reviu l'ambient festiu de les escoles, les càrregues policials a Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Callús i Castellgalí, els nervis en els col·legis de Manresa i de la resta del Bages i la manifestació històrica del 3 d'octubre que va passar en silenci per davant de la caserna de la Guàrdia Civil. “Volia fer un llibre que barregés una gran quantitat de fotografies amb la força de les paraules per mostrar les històries de persones anònimes que van formar part de la revolta d'un poble que es va alçar per fer front a la repressió de l'Estat espanyol. Tothom que va participar en el referèndum es reconeixerà en aquestes històries perquè són les històries d'un país que va resistir durant tot el dia per defensar les urnes. La il·lusió i l'alegria en poder votar, la por d'una possible arribada de la Guàrdia Civil i la dignitat de la gent van imperar arreu de Catalunya".

Amb aquest llibre, Solernou vol preservar la memòria i donar a conèixer els fets que es van dur a terme a la comarca en uns dels dies més importants que ha viscut Catalunya en la seva història més recent. "Volia recordar l'alegria de la gent en poder participar en el referèndum, i la valentia i la resistència que ens van fer créixer com a país. I volia deixar-ho imprès sobre paper, perquè, per molts anys que passin, ningú no oblidi com es va viure l'1 d'Octubre al nostre país".

En un dels capítols del llibre, es descriu com va ser la càrrega policial a l'Escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, col·legi on hi havia l'activista i pallasso Jordi Pesarrodona. Tal com va revelar un dels caps de l'operatiu de la Guàrdia Civil, van anar-hi perquè sabien que es trobarien el pallasso que s'havia fet aquella fotografia viral al costat d'un agent durant els escorcolls del 20 de setembre al Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya. La càrrega policial va deixar nombrosos ferits, entre els quals Pesarrodona, que es va plantar davant la Guàrdia Civil per impedir que els agents poguessin entrar a l'escola i endur-se les urnes. 

El llibre també revela en quins pobles bagencs estaven amagades les urnes i les paperetes i les peripècies que van fer uns quants manresans per traslladar el material electoral a cada col·legi electoral. "La clandestinitat va ser la millor arma per derrotar la repressió de l'Estat espanyol. Les persones que van col·laborar amb l'operatiu es coneixien des de feia molts anys i sabien que podien comptar les unes amb les altres per aconseguir que el matí de l'1 d'Octubre tots els pobles del Bages tinguessin urnes i paperetes per exercir el seu dret a vot", destaca Solernou.

Presentacions arreu del Bages

De moment, ja hi ha vuit presentacions confirmades: 14 de març a les 6 de la tarda a l'Ajuntament de Fonollosa; 20 de març a les 8 de la tarda a l'Ajuntament de Callús; 22 de març a les 12 del migdia a La Verbena de Sant Joan; 24 de març a les 7 de la tarda a l'Espai Òmnium de Manresa; 27 de març a les 8 de la tarda al Complex Cultural Cal Sitjes d'Artés; 28 de març a les 12 del migdia a la plaça 1 d'Octubre de Sant Martí de Torroella; 19 d'abril a les 12 del migdia al Casal Cultural de Castellgalí; 21 d'abril a les 7 de la tarda a la capella de Sant Andreu de Santpedor.

Solernou va ser l'autor de la mostra fotogràfica Els herois de l'1 d'Octubre, que es va exposar arreu del Bages entre el 2018 i el 2019. Va ser finalista del premi Clic Fotoperiodisme Jove 2018 que atorga la Generalitat de Catalunya per les imatges que va captar l'1-O quan treballava al diari Regió7. Les fotografies es van exposar, entre altres llocs, a la Casa de la Generalitat a Perpinyà en el Festival Off, que s'emmarca dins del Visa pour l'Image. Les imatges van servir per testimoniar a escala internacional el que va passar l'1-O al país i van aparèixer en documentals com Dos Cataluñas (Netflix), Catalonia at the crossroads i en mitjans com la BBC i TV3. El vídeo de les càrregues policials a Sant Joan té unes 660.000 visualitzacions a YouTube.