Edicions de l'Albí fa el rellançament d'«Et diran que llegeixis, Bernat», de Josep Maria Aloy

En record i homenatge del literat manresà, mort recentment

Josep Maria Aloy signant llibres a Manresa, durant Sant Jordi de 2015
Josep Maria Aloy signant llibres a Manresa, durant Sant Jordi de 2015 | Aina Font Torra
Redacció
02 de març del 2020
Actualitzat a les 14:10h
En record i homenatge a l'escriptor manresà Josep Maria Aloy, que va morir el passat 14 de febrer a l'edat de 71 anys, Edicions de L'Albí farà aquest dimarts el rellançament de la seva obra Et diran que llegeixis, Bernat. Mig segle de literatura catalana per a joves (1960-2010), la primera edició de la qual aparegué ara fa deu anys.

Es tracta, d'un llibre que ha esdevingut una guia de lectura indispensable per a conèixer la literatura catalana per a joves i, com va escriure Lluís Calderer en el pròleg, "un excel·lent company de viatge per a pares i lectors en general". Aquest llibre és una guia indispensable per a conèixer la nostra literatura per a joves dels darrers cinquanta anys. Una obra apassionant, fruit d'un treball constant, eficaç i fructífer, que fa un gran servei, perquè és una eina per a mestres, pares i lectors en general, tan necessitats d'orientacions clares, solvents i responsables en una matèria en què és difícil situar-se i triar amb encert.

Josep Maria Aloy

Va néixer a Manresa l‘any 1948, on va viure sempre. Va estudiar Filologia catalana a la Universitat de Barcelona i va donar classes de llengua i literatura durant quinze anys a l'escola Badia-Solé de la capital del Bages. Durant els últims vint-i-cinc anys va treballar al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya en el camp de la delinqüència juvenil. Com a resultat d'aquesta feina, l'any 1991 va merèixer el Premi Serra i Moret de civisme per la novel·la Queni, basada en un cas real.

De la seva etapa com a mestre, en va mantenir sempre més el contacte amb la literatura infantil i juvenil, de la qual es va convertir en un autèntic apassionat i estudiós. Va formar part de diversos jurats literaris, va ser assessor de l'editorial La Galera, va exercir la crítica i va escriure sobre llibres en diverses revistes, especialment a Escola Catalana. Com a autor, va publicar dos contes: Renoi, quin conte! (1996) i Una picoreta estranya (2000).

Especialista en l'obra de Josep Vallverdú, en va esdevenir el seu biògraf. L'any 1991, va publicar Contes en òrbita, un estudi de vint-i-un contes d'aquest escriptor i, l'any 1998, el llibre Camins i paraules: Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home. Sobre aquest autor, va obtenir també el premi Recull-Rafael Cornellà de retrat literari, amb Gira-sol d'una història (retrat literari de Josep Vallverdú), l'any 1994.