Tensa unanimitat per aprovar el nou sistema de recollida de residus de Manresa

El ple aprova els contenidors intel·ligents i el sistema porta a porta entre retrets de govern i oposició

El ple, unànimement, votant un dels dictàmens sobre recollida selectiva
El ple, unànimement, votant un dels dictàmens sobre recollida selectiva | Pere Fontanals
28 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:13h
Qualsevol que hagués vist el debat que va generar els dictàmens d'aprovació dels nous plans de recollida selectiva que s'han d'implementar a partir de mitjans de 2021, hauria pensat que en la votació el resultat es decidiria per pocs vots de marge, però no va ser així. Hi va haver unanimitat en dos d'ells i només en el de gestió de residus el PSC es va abstenir per "castigar" l'última resposta que havia obtingut del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet. O, si més no, això va semblar.

I és que malgrat que tots els grups de l'oposició van començar les seves intervencions afirmant que donarien suport als dictàmens i felicitant els tècnics de l'àrea per la feina realitzada en els dos plans -prevenció de residus i gestió de residus-, el debat es va anar enrarint sense una justificació aparent, entre el regidor Pol Huguet i els representants del PSC i de Fem Manresa.

Gemma Boix, per part dels anticapitalistes, va assegurar que compartien l'objectiu, però que "s'ha perdut l'oportunitat d'implementar un sistema més eficient com el del porta a porta". Boix va retreure la "poca participació dels grups de l'oposició i de la ciutadania" en el debat per definir els plans, i va advertir que la inversió en contenidors serà molt alta i que "si el sistema no funciona haurem d'esperar set o vuit anys a amortitzar-los o directament perdrem la inversió". A més el sistema porta a porta "genera ocupació".

El socialista Felip González va avisar que "no hem començat bé amb la comunicació" cap a la ciutadania. "Cal que el ciutadà sàpiga que si no implantem un sistema més eficient, en el futur hauran de pagar el doble de taxes que no pas ara", va raonar, explicant que "està molt bé que cal reciclar millor, però si toquem la butxaca, s'entendrà millor".

En la seva primera rèplica, Huguet va recordar que els contenidors de "resta", els que es llença tot allò que no es pot reciclar "estaran tancats 6 de 7 dies", i que és un sistema que funciona a Euskadi o Itàlia. A banda, va seguir, el sistema porta a porta "és més car".

Boix va recordar que les agències oficials defensen que el sistema porta a porta "és més eficient", i González va assegurar que com s'ha dut la comunicació fins al moment "l'únic que fem és acollonir la gent". Per refermar-se, el cap del PSC va assegurar-li a Huguet que "el problema és el missatge".

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, va tancar les intervencions, em algun estirabot que li va valdre l'abstenció del PSC al pla de gestió. "La gent ha de saber que ha de reciclar millor, i és el que els direm", va respondre a González. Amb Fem Manresa va ser més cruel: "Vigila David -dirigint-se al regidor d'Urbanisme i Mobilitat David Aaron López- que els de Fem Manresa potser et demanen substituir els autobusos per gent que porti a coll-i-bé els passatgers", fent referència a que els anticapitalistes havien defensat que el sistema porta a porta generava més ocupació. "A més, és més important generar ocupació en tecnologia que de baixa qualificació", va concloure.

Tot plegat va servir perquè González acabés assegurant que "si tu lidereràs la comunicació, estic més preocupat avui que ahir".

En un debat apart, també es va aprovar la implementació del sistema de contenidors intel·ligents i porta a porta per als comerços i els domicilis i la sol·licitud d'una subvenció a tal efecte.