Oriol Junqueras treballarà al Campus de la UManresa

El líder dels republicans desenvoluparà una tasca relacionada amb la formació contínua de curta durada

Oriol Junqueras i Raül Romeva, el 28 de gener al Parlament
Oriol Junqueras i Raül Romeva, el 28 de gener al Parlament | Adrià Costa
NacióDigital
28 de febrer del 2020
Actualitzat a les 12:19h
El president d'ERC, Oriol Junqueras, treballarà al Campus Manresa de la UVic-UCC. El centre universitari ho ha fet públic aquest divendres en un comunicat on explica que el centre ha rebut la proposta del doctor en Història del Pensament Econòmic i llicenciat en Història Moderna i Contemporània per impartir docència al campus manresà.

Oriol Junqueras iniciarà la relació amb la universitat en les properes setmanes. Encara no està clar el seu paper dins el centre, però ocuparà un lloc de treball vinculat amb la formació contínua de curta durada. Junqueras podrà sortir de la presó de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores en aplicació e l'article 100.2.

L'article 100.2

Segons la nova aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari entre els presos polítics independentistes. Oriol Junqueras i Raül Romeva, exconseller d'Acció Exterior, i també dirigent dels republicans, podran sortir de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores per treballar. Junqueras compleix una condemna de 13 anys de presó per sedició, mentre que el Tribunal Suprem li va imposar a Romeva un any menys de privació de llibertat pel mateix delicte després del judici de l'1-O.

L'article 100.2 és la via que estan fent servir els presos per anar sortint dels centres penitenciaris un cop condemnats. Tots ells es troben emmarcats en el segon grau, però és la conselleria de Justícia qui pot avalar que surtin per treballar o exercir un voluntariat. És el camí que han seguit, per exemple, Dolors Bassa i Carme Forcadell -que tenen cura d'un familiar-, i també Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Joaquim Forn.

En el cas de Cuixart, treballa a la seva empresa, mentre que Sànchez es va estrenar aquesta setmana en tasques de voluntariat a Barcelona. A banda, tots dos han tingut accés ja a permisos penitenciaris, als quals la Fiscalia s'hi havia oposat. Pel que fa a Forn, Mediapro l'ha contractat al seu departament legal. Josep Rull i Jordi Turull estan ultimant els detalls per tal d'acollir-se a aquesta via.

La Junta de Tractament de Lledoners ha autoritzat Junqueras i Romeva a acollir-se al 100.2, i la decisió final està en mans del jutge de vigilància penitenciària. La Fiscalia va obrir la porta, la setmana passada, a portar al Suprem l'aplicació d'aquest article perquè el considera un "tercer grau encobert", però les defenses insisteixen que l'alt tribunal espanyol no té res a dir en aquest aspecte.