Ple Manresa

Fem Manresa proposarà la creació d'una ordenança per regular la il·luminació dels comerços

I en presentaran una altra una altra per evitar la propaganda d'empreses que atempten contra els Drets Humans.

per Redacció , 26 de febrer de 2020 a les 19:57 |
Llums obertes al Mercadona fora d'horari comercial | FM
Al ple d'aquest dijous, Fem Manresa presentarà una moció per regular la il·luminació dels establiments comercials fora de l'horari d'obertura d'aquests i una altra per evitar l'exposició pública de la cartelleria d'empreses i marques que atempten contra drets humans. A part, també presentaran tres mocions més: en suport a la jornada de lluita del proper 8 de març de 202; per al record de les víctimes dels bombardejos franquistes a la ciutat i per a la deguda senyalització de les bombes caigudes; i de condemna de l'atemptat d'extrema dreta a Hanau.

Fem Manresa critica que la pràctica de mantenir les llums obertes fora de l'horari d'obertura dels establiments comercials persegueix situar aquests al centre de l'espai públic i potenciar la voluntat de consum de la població, més enllà de les necessitats bàsiques. A més a més, en el moment d'emergència climàtica que vivim es considera que és un malbaratament energètic totalment irresponsable i innecessari. Concretament, la moció per regular la il·luminació de grans superfícies i establiments comercials preveu tenir un llistat actualitzat d'aquells comerços que mantenen les llums enceses fora de l'horari d'obertura per poder-los-hi requerir que canviïn aquesta pràctica. Al mateix temps, la moció també contempla poder tenir el llistat dels comerços degudament actualitzat i públic a la web de l'Ajuntament.


Pel que fa a la moció en relació a la cartelleria d'empreses i marques que atempten contra els drets humans, Fem Manresa considera que l'Ajuntament fa el doble joc permetent que aquestes mostrin propaganda quan es tracta d'empreses que amb les seves pràctiques perjudiquen directament a drets fonamentals de les persones (desnonaments, explotació infantil, contaminació del medi ambient i pràctiques masclistes o racistes). En aquest sentit, critiquen que l'Ajuntament permeti aquesta exposició pública quan per altra banda ha aprovat diverses mocions a favor de la lluita i la defensa dels drets i llibertats més bàsics de les persones, com ara a favor de la llei 24/2015 i contra el tall de subministrament a les famílies amb deute, ciutat compromesa amb la banca ètica, en contra de la crisi ecològica i climàtica, a controlar la proliferació de les apostes online i cases de joc i prendre mesures de prevenció davant la ludopatia, o a favor del salvament marítim al Mediterrani, entre d'altres. Així, la moció demana que no es permeti aquesta exposició pública a cap lloc de l'espai públic i que, al mateix temps, s'aturi el patrocini d'aquestes empreses per les activitats organitzades des de l'Ajuntament.

 

Participació