El 8 de Març de Manresa tindrà gairebé cinquanta actes programats

La programació inclou accions teatrals per fomentar l'empoderament femení, tallers que qüestionen els sistema de gènere establert, xerrades reivindicatives, mobilitzacions, itinerari històric per recuperar el paper de les dones de la ciutat...

Presentació dels actes a l'entorn del 8 de Març a Manresa
Presentació dels actes a l'entorn del 8 de Març a Manresa | AjM
Redacció
26 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:55h
L'Ajuntament de Manresa, a través del Servei d'Atenció i Informació a la Dona (SIAD) i amb la col·laboració del Consell Municipal de la Dona, organitza un any més una campanya per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. En aquesta edició s'han programat prop de cinquanta actes amb el suport d'entitats, col·lectius i associacions de veïns de la ciutat i que es recullen en un tríptic digital conjunt.

La campanya d'enguany te com a lema La sororitat, un agermanament que reforça la unió i suport entre dones. La significació del terme sororitat es refereix al lligam estret que s'estableix entre dones basat en la solidaritat, el compartiment d'experiències, interessos, preocupacions, etc., és a dir, a una fraternitat entre dones.

La campanya té un doble objectiu: per una banda, posar en valor la força de les dones juntes per lluitar contra el patriarcat; i per l'altra, sensibilitzar i reivindicar les desigualtats de gènere que encara existeixen a la nostra societat.

Activitats de sensibilització

El llaç lila a la façana de l'edifici consistorial es penjarà el dia 8 de març i es mantindrà fins al dia 10, de l'acte institucional al Saló de Sessions de l'Ajuntament. Tindrà lloc a les 7 de la tarda, i comptarà amb els parlaments institucionals així com una breu adaptació de l'obra teatral Indòmita, una reflexió critica, acida , còmica en torn de la situació actual del gènere femení a la nostra societat. 

Igualment, en el marc de la commemoració del 8 de març, s'instal·larà una escultura feminista davant els jutjats de Manresa. L'acció està impulsada per l'Ajuntament de Manresa, en el marc del projecte Murs Plàstics, impulsat per la regidoria de Cultura.

Les activitats previstes inclouen també dos innovadors tallers, que treballaran amb metodologies diferents el qüestionament dels patrons de gènere establerts. Tots dos són gratuïts, 

- Taller de Drag King, adreçat a dones, lesbianes i trans, on les participants exploraran i desxifraran els codis de la masculinitat, experimentaran amb el poder i qüestionaran socialment allà establert pel sistema sexe- gènere. A través d'una performance, cada dona crearà el seu personatge masculí, un home creat a partir d'allò que coneixen de la masculinitat i de la seva pròpia personalitat. El taller es realitzarà el dissabte 21 de març de 10 a 14h al Casal de les Escodines.

- Taller de serigrafia feminista El gènere és un parxe. Amb aquest taller experimental s'aprendrà a serigrafiar sobre tela, paper i altres suports, mentre s' explorarà i qüestionarà el sistema sexe-gènere establert. El taller serà el dijous 19 de març de 16 a 19h al Casal de les Escodines.

El diumenge 15 de març corredors i corredores ompliran el centre de Manresa a la 4a Cursa de la Dona, organitzada pel Gimnàs Vela amb el suport del SIAD. Impulsada pel Consell Municipal de la Dona, abans de la cursa hi haurà una intervenció de la Colla Castellera Tirallongues. La cursa de la Dona, que l'any passat va tenir un miler de persones participants, preveu també curses infantils i un euro de la inscripció per a projectes vinculats al col·lectiu feminista.

8M: Una Transèquia en clau feminista i de sensibilització cap a la igualtat i manifestació feminista

La 36a edició de Transèquia, el 8 de març, tindrà enguany un marcat perfil feminista i serà solidaria amb el projecte Caminant cap a la igualtat, un projecte impulsat i coordinat pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones de l'Ajuntament de Manresa (SIAD). En les inscripcions d'aquesta cursa popular es destinarà un euro solidari adreçat al finançament d'un programa de tallers portat a terme des del SIAD de l'Ajuntament de Manresa, dirigit a homes i a joves d'entre 14 i 18 anys amb l'objectiu de prevenir la violència masclista.

Aquests tallers serviran per aprendre a reconèixer i qüestionar actituds masclistes, per donar eines per investigar i explorar noves formes d'expressar la masculinitat i per reconstruir els rols i estereotips vinculats a l'home. Es programaran dos tipologies de tallers, per adults (4 tallers de 2 hores per a unes 15/20 persones), i els juvenils, que s'oferiran a espais d'educació no formal com esplais, caus, etc, per a joves d'entre 14 i 18 anys, i a espais d'educació formal com són els instituts de la ciutat.

Durant la Transèquia, passaran moltes altres coses al Parc l'Agulla. Per un costat hi haurà l'acció teatral de carrer, Tres bodes i un príncep blau on les protagonistes interactuaran amb les persones participants a la Transèquia per, a través de l' humor, fer una critica sobre l'amor romàntic i convidar a l'empoderament femení.

El mateix dia, durant la Minitransèquia, els infants podran participat del taller d'imants i el fotocall Jugar lliures: pirates i fades i les famílies podran valorar el grau d'igualtat a les seves llar omplint un petit i divertit qüestionari.

D'altra banda, el mateix diumenge 8 de març hi ha convocada una nova vaga feminista. Per tercer any consecutiu, l'Ajuntament de Manresa tornarà a donar suport a les reivindicacions col·lectives de les dones i a la manifestació organitzada pels moviments feministes de Manresa. 

Totes aquestes i altres dades de la programació d'activitats han estat presentades aquest matí per la regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas; Lord Bujons Moncunill, dinamitzadora del Casal de Joves la Kampana; Verònica Soto González, membre del Consell Municipal de la Dona; Elena Rueda Nocete, del gimnàs Vela; i Carme Batista Albacete, tècnica del SIAD.

Cristina Cruz ha valorat de forma molt positiva la programació del Dia Internacional de les Dones, "una campanya que any rere any suma més actes i amb la participació de més entitats i que, de forma conjunta, contribueixen a una major conscienciació del feminisme". La regidora ha volgut subratllar que aquests actes són una mostra d'un treball de sensibilització que es fa des de l'Ajuntament "durant tot l'any".

Rap per la igualtat

Enguany, des del Casal de Joves la Kampana, amb motiu del Dia Internacional de la Dones, s'ha portat a terme la gravació del videoclip de la cançó Rap per la igualtat, una cançó creada el 8 de març de l'any passat pels i les joves de la Kampana que parla principalment d'igualtat entre homes i dones, de drets, justícia social i mostra el rebuig cap a qualsevol tipus de violència.

Accions adreçades a infants i joves

Per tal de treballar la prevenció de les desigualtat de gènere entre el jovent i els infants s' han organitza el concurs Accions per la igualtat. L'objectiu d'aquest concurs es posar en valor la implicació dels centres d'ensenyament tan de primària com de secundària i el seu professorat, en la seva tasca per assolir una societat més justa i igualitària.

Els centres podran presentar a concurs totes les accions lliures realitzades durant el mes de març per treballar la igualtat, a qualsevol nivell o des de qualsevol matèria. 

Actes organitzat pel Consell Municipal de la Dona amb el suport del SIAD

Per tal de continuar recuperant el paper històric de les dones de la nostra ciutat iniciat l' any passat, el Consell Municipal de la Dona, amb el suport del SIAD, ha organitzar el segon itinerari dramatitzat pels carrers de Manresa amb el títol Les dones també hi érem. A través de les explicacions de l'historiador Francesc Comas i l' interpretació de diverses actrius i actor, coneixerem a diferents dones que malgrat l'anonimat i des de la quotidianitat, van jugar un paper important en la historia local. En guany una de les parades l'itinerari serà la Fabrica Nova, on comptarem amb el testimoni real d'una de les treballadores que va viure en primera persona alguns dels episodis de la historia del tèxtil de la nostra ciutat, la Pepita Burgués Cudós. L'itinerari es realitzarà el dissabte 7 de març a les 10.30 h, començarà a Plaça Major i tindrà un durada d´una hora i mitja aproximadament .

La creació dels mural Sororitat, la força de les dones juntes, que l'artista Iris Serrano González farà els dies 4, 5 i 6 de març al carrer Llussà, al costat de l'Anònima, serà una altre de les accions organitzades pel Consell amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa.

També dins el març de la celebració del 8 de març el Consell organitzarà la xerrada "Permisos iguales e intransferibles: ¿Una medida feminista? Que anirà a càrrec de l'associació Petra; maternidades feministes. Serà el dia 20 de març a les 18.30 h, al Centre cultural el Casino

Activitats campanya 8 de març de 2020

Durant el mes de març

Concurs "Accions per la igualtat"
Adreçat als centres de primària i secundària
Organitza: SIAD Montserrat Roig
Col·labora: Consell Municipal de la Dona

Dies 4, 5 i 6 de març

Creació del Mural: "Sororitat, la força de les dones juntes"
A càrrec d'Iris Serrano González artista
Durant tot el dia
Lloc: C/ Llussà
Organitza: Consell Municipal de la Dona

Dissabte dia 7 de març

Segon Itinerari dramatitzat "Les dones també hi érem"
A càrrec de Francesc Comas i la col·laboració d'actrius i actors
Hora: 10.30 h
Lloc de sortida: Plaça Major
Activitat gratuïta. Places limitades.
Inscripcions al SIAD abans del 5 de març al tel. 93 875 23 10 o bé a siad@ajmanresa.cat
Organitza: Consell Municipal de la Dona

Diumenge 8 de març

Dins la Transèquia "Caminant per la igualtat"
Acció teatral de carrer "Tres bodes i un príncep blau" a càrrec de Projecte Lilith
Dins la Minitransequia
Photocall i taller d'imants "Jugar lliures: pirates i fades"
Hora: De 11h a 14h
Lloc: Parc de l'Agulla 
Organitza: SIAD

Dimarts 10 de març

Acte institucional del Dia Internacional de les Dones
Acció teatral "Indòmita" a càrrec de Projecte Lilith
Lloc: Saló de Sessions de l'Ajuntament
Hora: 19 h
Organitza: Ajuntament de Manresa

Diumenge 15 de març

4a Cursa de la Dona: "Juntes guanyem"
Lloc de sortida: Pl. de la Font de les Oques
Hora:10.30 h
Es podran fer corrent o caminant
Oberta a tothom
Organitza: Vela Club Fitness
Col·labora: Ajuntament de Manresa

Dijous 19 de març

Taller de serigrafia feministes "El gènere és un parxe"
A càrrec d'Embrutafils i Madame Tornado
Horari: de 16 a 19h
Lloc: Casal de les Escodines
Inscripcions al SIAD abans del 18 de març al tel. 93 875 23 10 o bé a siad@ajmanresa.cat
Organitza: SIAD Montserrat Roig

Divendres 20 de març

Xerrada "Permisos iguales e intransferibles:¿una medida feminista?"
A càrrec del Associació PETRA: maternidades feministes
Hora: 18'30h
Lloc: Centre Cultural el Casino
Organitza: Consell Municipal de la Dona

Dissabte 21 de març

Taller de Drag King: explorar i desxifrar els codis de la masculinitat
Adreçat a dones, lesbianes i trans
A càrrec de Fil a l'Agulla
Hora: De 10 a 14h
Lloc: Casal de les Escodines
Inscripcions al SIAD abans del 19 de març al tel. 93 875 23 10 o bé a siad@ajmanresa.cat
Organitza: SIAD Montserrat Roig