Infraestructures.cat actualitzarà el projecte del nou col·lector de salmorres entre Súria i Castellgalí

L'actuació s'emmarca en el desenvolupament del pla Phoenix

Redacció
25 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:57h
El Govern ha acordat aquest dimarts encarregar a l'empresa pública Infraestructures.cat la redacció de la modificació del projecte del nou col·lector de salmorres en el tram entre Súria i Castellgalí. Segons explica el Govern en un comunicat, es tracta d'una infraestructura hidràulica necessària per al desenvolupament i visibilitat del pla Phoenix, que el 2015 havia estat declarat d'interès general per a la reindustrialització de la comarca del Bages i també per evitar la pèrdua de llocs de treballar i lluitar contra el despoblament del territori.

Per materialitzar el Pla Phoenix calen dues infraestructures de transport d'aigua. Per una banda, una canonada d'impulsió d'aigua regenerada que des de la depuradora de Manresa aporti l'aigua necessària al nou centre productiu d'Iberpotash – i eviti la detracció directa d'aigua de la conca del Llobregat. De l'altra, un nou col·lector de salmorres que permeti substituir l'actual, ja obsolet després de més de 30 anys en servei, i evacuar fins al mar les aigües salobres resultants de l'activitat minera.

Per tal de minimitzar l'afectació al territori mentre es duen a terme les obres i aprofitar sinergies, es veu convenient que el projecte d'impulsió d'aigua regenerada des de la depuradora de Manresa fins al centre productiu que l'empresa Iberpotash té a Súria i les obres del tram del col·lector de salmorres entre aquesta localitat i Castellgalí s'executin simultàniament. Com que se seguirà el mateix traçat que el previst per al col·lector, s'ha de modificar el projecte de col·lector de salmorres en aquest tram i incloure la canonada d'impulsió a la planificació hidrològica.

L'acord de Govern inclou l'aprovació del Pla economicofinancer d'Infraestrucures.cat en relació amb les actuacions i aportacions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per a la redacció d'aquests dos projectes per part d'Infraestructures.cat un import de 6,1 MEUR, que aniran a càrrec als pressupostos de l'ACA.

Les despeses derivades de la modificació del projecte es repercutiran íntegrament a l'empresa Iberpotash, així com els costos de construcció de la nova canonada d'impulsió d'aigües regenerades. Per la seva part, els costos de construcció del nou col·lector de salmorres seran repercutits al 90% entre els diversos beneficiaris d'aquesta nova infraestructura.
Arxivat a