El PSC diu que les xifres de participació en el PAM que ha donat el govern són una «fakenews»

Els socialistes asseguren que en les xifres que han ofert hi sumen regidors, regidores, tècnics i tècniques municipals i, a més, els compten repetits si han participat en vàries sessions

Felip González escolta la regidora Mercè Cardona en una imatge d'arxiu
Felip González escolta la regidora Mercè Cardona en una imatge d'arxiu | Àlex Gómez Ribera
Redacció
24 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:43h
L'equip de govern de l'Ajuntament "ha fet trampa" al treure a la llum les dades de participació de la primera fase del procés participatiu del Pla d'Actuació Municipal (PAM), segons denuncia el grup municipal del PSC en un comunicat. Segons el govern hi van participar 157 persones a les quatre sessions presencials (54 a la primera, 39 a la segona, 39 a la tercera i 25 a la quarta). Tanmateix, el que no especifica és que dintre d'aquests números hi compten el regidors i regidores del govern i de l'oposició així com els i les caps de servei i tècniques i tècnics municipals que l'equip de govern va obligar a ser-hi.

Per posar un exemple, expliquen els socialistes, a la sessió a la que diuen que hi van participar 25 persones, no tenen en compte que 11 de les 25 eren regidors i regidores (alcalde inclòs), i que també hi havia 5 tècnics municipals. Per tant, només 9 persones no vinculades directament a l'Ajuntament hi van assistir, i bona part d'elles ja eren ‘repetidores' de les altres tres sessions anteriors.

Amb la seva nota de premsa de divendres, l'equip de govern "va fer una mena de fakenews per donar a entendre que el procés participatiu havia estat un èxit" quan, en realitat, "la participació ciutadana ha estat molt més que minsa". A més a més, segons el portaveu del grup municipal del PSC, Felip González, els pocs participants "no han pogut aprofundir gens amb el PAM exposat perquè ha faltat concreció, convicció i comunicació en el procediment". Les 250 actuacions que s'han posat a judici de la ciutadania "eren simples titulars molt genèrics i gens explicats com per poder-los valorar adequadament; i a això se li ha d'afegir que amb la campanya comunicativa que es va fer no es va arribar a incentivar la presència del mínim de persones que habitualment participen en aquesta mena de processos participatius".

Un exemple d'això que denuncia el PSC és que la pregunta: "i això que vol dir?" era "més que recurrent" entre els participants no vinculats directament a la política municipal sobre moltes de les actuacions de les que es demanava opinió i priorització ciutadana. "Preguntes que sovint ni els mateixos regidors o regidores del govern no podien contestar si no era perquè que es tractés d'accions directament vinculades a la seva regidoria", ha conclòs González.