La Festa de l'Arròs de Sant Fruitós serà solidària amb els arrossers del Delta de l'Ebre afectats pel Gloria

L'acte central de la històrica festa bagenca se celebrarà aquest diumenge amb nombroses novetats

La Festa de l'Arròs de Sant Fruitós se celebrarà diumenge
La Festa de l'Arròs de Sant Fruitós se celebrarà diumenge | Jordi Preñanosa
Redacció
19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 16:23h
Sant Fruitós de Bages viurà aquest diumenge 23 de febrer l'edició més solidària de la Festa de l'Arròs per tal de recaptar fons pels arrossers del Delta de l'Ebre afectats per les fortes tempestes del Gloria del passat mes de gener.

L'Ajuntament ha impulsat en aquesta edició una Caixa de Solidaritat per tal d'ajudar als productors afectats. Aquesta caixa solidària es trobarà instal·lada a l'estand de l'Ajuntament i tothom qui ho desitgi podrà fer una aportació econòmica. Totes les persones que hi participin rebran un paquet d'arròs de les Terres de l'Ebre gentilesa de l'Ajuntament. Un cop finalitzada la jornada, l'Ajuntament entregarà la recaptació als arrossers de la zona afectada per tal de col·laborar en el retorn a la normalitat al Delta de l'Ebre.

En aquesta mateixa línia l'Ajuntament ha convidat als presidents de la Cooperativa d'Arrossaires del Delta i de la Cambra d'Arrossers del Montsià a prendre part en la Festa de l'Arròs d'enguany. El cantautor ebrenc, Joan Rovira, serà també present a la festa amb una actuació musical durant el dinar.

Com ja és habitual les 3.200 racions d'arròs que es serviran seran d'arròs del Delta de l'Ebre i aquest any, com a novetat, el servei de cafeteria de la festa oferirà licor d'arròs.
 

Roda de premsa de presentació de la Festa de l'Arròs. Foto: AjSFB


Paquet turístic: Viu la festa des de dins

Per tal de donar a conèixer la Festa de l'Arròs arreu del territori, enguany l'Ajuntament ha creat 2 paquets turístics que permetran al visitant descobrir el municipi i participar activament de la Festa. Un dels paquets ofereix la possibilitat de passar un dia sencer a Sant Fruitós de Bages començant el dia amb una botifarrada, continuar la jornada descobrint les pintures rupestres, entrar dins la cuina dels cuiners de l'arròs, fer un vermut al tren turístic i acabar el dia compartir l'àpat de l'arròs al Bosquet.

Aquesta proposta té un preu de 25 euros per dues persones. La segona proposta inclou dos dies a Sant Fruitós de Bages i inclou, a banda de les propostes de la primera opció, prendre part en l'acte +Kvi, i passar una nit a l'Hotel Món de Sant Benet de Bages. Aquesta proposta té un preu de 150 euros per dues persones. Els paquets turístics es poden comprar enviant un correu electrònic a [email protected] o per internet.

Cartell de la Festa

El cartell de la Festa de l'Arròs 2020 és obra del santfruitosenc Pep Creus Garcia.

Concurs d'arrossos

Com cada any se celebrarà el concurs d'arrossos on hi prendran part 22 colles. Enguany el concurs compta al un jurat de luxe format pel xef Jordi Llobet, de l'Escola Lleure de Manresa, el xef Marc Puig-Pey de la Fundació Alícia i la mestressa de casa santfruitosenca Pilar Purtí.

Concurs de fotografia

Durant tota la celebració es portarà a terme un concurs de fotografia a través d'Instagram amb l'objectiu de reflectir la varietat d'experiències i moments que es poden captar en imatges durant la festa. L'objectiu és fotografiar aspectes rellevants, anecdòtics i singulars de la diada, fotografies de moments, racons i singularitats del gran dia. 

Per tal de participar-hi caldrà etiquetar la fotografia amb #FestaArrosSFB2020 a lnstagram i ser seguidors del compte @ajuntamentsantfruitos. Bases a: www.santfruitos.cat

Concurs de pintura ràpida

La 45ena edició del concurs de pintura ràpida es durà a terme durant tot el dia. De 8 a 10 h. del matí es realitzaran les inscripcions al Nexe-Espai de Cultura.

Trenet turístic

Durant tota la jornada l'Express de l'Orient es convertirà en l'espai ideal per degustar un vermut!

Marxandatge de la festa

Es podrà adquirir la gorra i el drap de cuina oficials dels cuiners de la festa al preu de 14 euros i 5 euros respectivament als següents establiments locals: Juli Modes, Setí, Mitja Mitjó i Prat Homs Sabaters o el mateix dia de la festa a l'estand de l'Ajuntament.

Activitats paral·leles

7 d'arròs

Del 13 al 23 de febrer, 9 establiments del municipi oferiran algun plat o producte cuinat amb arròs. Enguany els participants, a mesura que omplin les caselles, obtindran diferents premis que els permetran acabar elaborant un plat d'arròs. Un drap de cuina, arròs, oli, peix i vi seran els premis de les primeres 5 caselles. Els participants que aconsegueixin omplir tot el tarjetó (6 caselles), entraran en el sorteig d'un cap de setmana al Delta de l'Ebre que inclourà un àpat a base d'arròs i una nit d'hotel.  

+K Vi

L'acte, que tindrà lloc el dissabte 22 de febrer a les 7 del vespre al Nexe-Espai de Cultura, girarà a l'entorn del món de l'enologia en diferents punts del món. L'obertura anirà a càrrec d'Enric Santisteban, professor d'enoturisme especialitzat en les zones de França i de la Xina. La segona part de l'acte serà una taula rodona sobre l'enoturisme al Pla de Bages i a Catalunya amb Santisteban, la periodista de Viteral Taricia de Golferichs, el gerent del celler Oller del Mas, Frank Margenat, Quim Fargas, del celler Fargas Fargas, Ricard Vilalta de Bages Terra de Vins i Salvador Puig, director general de INCAVI. L'acte finalitzarà amb una degustació d'arròs d'espigalls cuinat pel Genís de Cal Fusteret maridat amb els vins dels cellers participants en l'acte. El preu del tast serà de 14 euros i inclourà una copa de regal. Els tiquets es poden comprar de forma anticipada al Nou Celler. 

Tast Maridatge

El dijous 20 de febrer, a les 8 del vespre, el Nexe-Espai de Cultura acollirà el sopar maridatge d'arrossos i vins dirigit per Josep Pelegrí, sommelier de l'escola Joviat. Els assistents podran degustar 4 arrossos acompanyats de l'explicació insitu de cada cuiner. Enguany els 4 cuiners del Bages que hi prendran part seran: el Jordi Llobet, que cuinarà un arròs caldós, el Jordi Servalls, que oferirà un arròs emmascarat, el Joseba Cruz, que cuinarà un arròs de pastor i finalment el cuiner de l'Escola Joviat, recent guanyador del concurs televisiu Joc de Cartes, Marc Morral, que cuinarà un arròs de capipota. Els vins que acompanyaran aquests 4 plats són de diferents cellers de la DO Pla de Bages: el Nuat d'Abadal, l'Arnau Oller d'Oller del Mas, el PDA de Soler Gibert i l'Entrebosc Negre de la finca Mas Pubill. El sopar té un preu de 55 euros i els tiquets es poden comprar de forma anticipada al Nou Celler.