Professorat d'UManresa crea un joc per fer reflexionar sobre la relació entre desigualtats socials i salut

El joc permet introduir conceptes relacionats amb la salut pública de manera lúdica

Joves de l'IES Gerbert d'Aurillach jugant a l'Inequity a UManresa
Joves de l'IES Gerbert d'Aurillach jugant a l'Inequity a UManresa | UManresa
Redacció
18 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:46h
El grup de recerca en epidemiologia i salut pública  del campus Manresa de la UVic-UCC (GRESP) ha creat Inequity, un joc adreçat a joves que té com a objectiu fer-los reflexionar sobre com les desigualtats socials incideixen en la salut de les persones. El joc va néixer a partir de la idea de crear una activitat relacionada amb l'àmbit de la salut adreçada a joves dels centres de secundària que visiten la universitat o per a les xerrades d'orientació que la institució fa als instituts. Abans de fer-ne l'edició definitiva, el joc s'ha posat a prova durant un any amb la participació de 241 joves. 

L'Inequity és un tauler amb 64 caselles en el qual els participants avancen o retrocedeixen en el camí cap a la salut. En el recorregut, els jugadors cauen en caselles que els donen accés a unes cartes que els beneficien o perjudiquen per avançar cap a una vida saludable. 

L'objectiu d'Inequity és que les persones joves identifiquin quins són els factors i condicionants individuals i contextuals de la salut (educació, habitatge, lleure, treball) i que siguin conscients que tot i sortir del mateix punt, les possibilitats d'arribar a la màxima salut no són les mateixes per a totes. GRESP considera que les persones han de ser molt conscients d'aquestes diferències i aprendre els conceptes bàsics relacionats amb la salut. A banda de plantejar una reflexió a l'entorn dels condicionants de la salut, el joc dona pistes sobre com canviar-los i com  lluitar contra les desigualtats socials. 

Tot i haver estat concebut per a persones joves, el joc també pot ser útil per fer l'activitat persones adultes i com a eina prèvia a l'inici d'un debat o reflexió a l'entorn de la salut pública. En el cas d'UManresa, el joc també s'utilitza amb les persones que estudien Cicles Formatius de Grau Superior que imparteix el Campus Professional o també en el grau d'Infermeria. Segons explica Laura Torreguitart, professora del CFGS d'Educació Infantil, "el joc provoca emocions diverses, com la sensació d'injustícia o d'indignació per aquestes diferencies. Tot i així, la lectura final és positiva i les estudiants, a banda de ser conscients de la realitat, també prenen consciència que es pot canviar aquesta situació".