La BCUM es converteix en l'escenari d'un agraïment massiu a la «còmplice i entusiasta» Rosa Argelaguet

Prop de 350 persones han pres part d'un sentit acte d'homenatge en el qual s'ha posat de manifest el llegat que la directora de la UPC de Manresa ha deixat a la ciutat i a la comarca

La BCUM es converteix en l'escenari d'un agraïment massiu a la «còmplice i entusiasta» Rosa Argelaguet
La BCUM es converteix en l'escenari d'un agraïment massiu a la «còmplice i entusiasta» Rosa Argelaguet | AFT
17 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:59h
Entrant a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM), et donava la benvinguda una taula petita amb una foto i una rosa de color rosa. Al costat, un llibre obert, amb pàgines en blanc perquè tothom que ho volgués pogués escriure alguna anècdota viscuda amb la fins fa pocs dies directora de la UPC Manresa, Rosa Argelaguet, que el passat dijous, 30 de gener, va morir a causa d'un ictus.
 
La resta del primer pis d'aquest equipament universitari estava ple de cadires, que mica en mica s'han anat omplint de persones que no s'han volgut perdre l'acte d'homenatge que la mateixa UPC havia organitzat per dir-li l'últim adéu. Ha estat tanta, l'afluència d'assistents, que molta gent s'ha quedat sense poder seure. Fins i tot un grup d'alumnes de la universitat que ella dirigia han pujat al pis de dalt perquè a baix no s'hi cabia.
 
Un petit escenari amb un faristol i un ram de flors presidia l'espai. Just al darrere, el pianista Roger Giménez i el saxofonista Roger Andorrà han inaugurat l'acte interpretant Viatge a Ítaca, de Lluís Llach, el cantautor predilecte d'Argelaguet. El silenci era absolut i no s'ha trencat fins que, un cop acabada la peça musical, la geògrafa i meteoròloga Miriam Santamaria ha agafat el micròfon: "en aquest acte volem donar testimoni del pas de la Rosa per les nostres vides i homenatjar-la com creiem que es mereix", ha dit, tot remarcant el polifacetisme de la difunta: "no només deixa un gran buit a la UPC, sinó també a l'entorn social".
 
Santamaria ha estat l'encarregada, al llarg de l'hora i escaig que ha durat l'acte, de presentar les diverses persones que han volgut dedicar algunes paraules a l'homenatjada. El primer que ho ha fet ha estat Francesc Torras, rector de la UPC, que ha definit Argelaguet com una persona "entusiasta, passional, segura, treballadora i insistent en tot allò que creia que era bo per l'EPSEM (Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa)". Lamentant profundament la seva pèrdua, Torras ha assegurat que "treballarem perquè aquesta escola que tan estimaves continuï fent el seu camí; un camí, el teu llegat, que has deixat molt ben marcat i que tots entomem amb el màxim compromís".
 

Uns quants alumnes de l'EPSEM han pujat al pis de dalt de la BCUM Foto: AFT


Després d'ell ha estat Joan Gispets, degà de la facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, qui ha pujat dalt del petit escenari: "Si tenim sort, la teva veu forta i la teva rialla guanyaran alguna batalla i ens ajudarà a tirar endavant, tot entenent, una mica més, que poques coses tenen sentit i que per viure cal poc més que l'amistat que hem fet treballant plegats", ha dit, tot deixant pas al testimoni del director del Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC, Pere Palà, que també s'ha referit a l'homenatjada com una dona "amb molta energia, perseverança i amb mil idees al cap". Entre elles, ha remarcat, "en destaca el fet que va aconseguir fer aparèixer l'IPSE i el grau en TIC". Afirmant que "deixes el llistó molt alt", Palà ha volgut deixar clar que "seguirem per a tu, per a nosaltres i pels nostres projectes", unes paraules que també s'ha fet seves la cap de la Unitat Transversal de Gestió (UTG) de Manresa, Imma Gómez.
 
Un llegat inqüestionable
 
Les intervencions dels amics i companys d'Argelaguet s'han anat intercalant amb peces musicals i projeccions de fotografies seves, de diversos episodis vitals. Els parlaments han seguit amb Montserrat Méndez, cap de la BCUM, i amb el representant de les associacions d'estudiants de la UPC Manresa, que no han escatimat elogis i han agraït profundament el suport incondicional rebut per part seva. També ho ha fet el degà del Col·legi d'Enginyers Graduats i d'Enginyers Tècnics Industrials de Manresa (CETIM), Àngel Vilarasau i el conseller delegat de l'empresa Oliba Torres, Ramon Mandaña, que han explicat algunes anècdotes que han esbossat somriures còmplices.
 
Entroncant amb el polifacetisme que la presentadora Santamaria ha usat per descriure Argelaguet, Juan Ignacio Navarro, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears, ha posat de manifest les nombroses famílies a les quals pertanyia la difunta: des de la sentimental a la de la universitat, passant per la de la política: "La Rosa era lideratge i engrescava tothom amb els seus projectes. El sector de la mineria de Catalunya estarà sempre en deute amb ella", ha assegurat.
 
Les darreres intervencions que ha acollit l'acte han destacat, essencialment, el "llegat inqüestionable que la Rosa ens ha deixat". La presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacós, ha remarcat "la seva profunda empremta en molts àmbits de la nostra societat"; la seva filla, la Laia, ha destacat "l'important paper de la mare en la lluita per fer de les enginyeries un camp amb presència femenina"; el director en funcions de l'EPSEM, José Miguel Giménez, ha reiterat que "el millor homenatge que li podem fer és continuar treballant plegats per seguir avançant en el camí de la UPC Manresa", i l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, ha assenyalat "la capacitat que tenia la Rosa per fer possibles coses que semblaven impossibles".
 
Especialment emocionant ha estat el moment en què Josep Aguilar i Joseba Quevedo, companys de recerca i directors de la tesi doctoral d'Argeleguet, han interpretat, a capella, una cançó popular basca  per acomiadar-la. També ha arrencat aplaudiments sentits el pilar de dol que ha protagonitzat la colla castellera Penjats del Campus, a dins mateix de la BCUM.  
 

La colla castellera Penjats del Campus durant l'execució del pilar de dol en homenatge a Argelaguet Foto: AFT