Venç el termini per pagar les fiances de l'1-O amb risc d'embargaments

La Caixa de Solidaritat va fer una Crida urgent dijous, quan només havia recaptat al voltant de 800.000 euros dels 4,1 milions que cal dipositar aquest dilluns

Mural del referèndum de l'1 d'octubre a Vic.
Mural del referèndum de l'1 d'octubre a Vic. | Adrià Costa
NacióDigital
17 de febrer del 2020
Aquest dilluns venç el termini que va establir el Tribunal de Comptes per dipositar els 4,1 milions d'euros que va imposar com a fiança als integrants del darrer govern de Carles Puigdemont i a diversos alts càrrecs per l'organització de l'1-0. Un termini que arriba entre la incertesa de si els afectats podran fer front a les fiances, o seran embargats. I és que la Caixa de Solidaritat, l'entitat que recull fons per fer front a les despeses judicials al voltant del procés català, va alertar dijous que només havia recaptat 300.000 euros del total. És a dir, que li mancava recollir 3,3 milions.

L'entitat, amb posterioritat a aquesta crida, va fer un altre comunicat: va deixar clar que no costejaria la fiança de 216.000 euros que va imposar a l'exconseller Santi Vila un jutjat d'Osca en relació a l'afer de les obres d'art de Sixena. L'entitat havia afirmat prèviament que estava debatent si es feia càrrec o no d'aquesta fiança. La negativa pública posterior pot interpretar-se com un moviment per afavorir les donacions per a la fiança de 1'1-O.

La Caixa de la Solidaritat havia reclamat al Tribunal de Comptes que els dones més marge per fer el pagament, però no van obtenir resposta. Si no es pot abonar la fiança, han alertat que s'embargaran sous i béns personals d'una trentena de persones entre les quals, a més de Puigdemont i els exconsellers, hi ha desenes d'alts càrrecs.

La presidenta de l'Associació de Foment de la Caixa de la Solidaritat, Núria de Gispert, va avisar dijous que, després de la "repressió judicial i policial", ara el focus se centra en la "repressió econòmica". Ha lamentat que, per un mateix cas i mateixos dirigents polítics, el Tribunal de Comptes reclami 4,1 milions per malversació i, en canvi, el Tribunal Suprem i el jutjat número 13 de Barcelona també hagin imposat fiances en el passat. En aquest sentit, ha reclamat que la fiança que té dipositada el Suprem hauria d'anar a compte de la que demana ara el Tribunal de Comptes.

Per afrontar la situació que es planteja De Gispert va reclamat a aquells ciutadans que fa anys que ja ajuden, que tornin a "posar el granet de sorra" i puguin col·laborar. "Hem pogut ajudar a molta gent però en queda més", va lamentar.

13,2 milions en fiances

L'entitat ha pagat 13,2 fins avui milions en fiances, 262.500 euros en advocats per aquelles persones que no en tenien i 124.600 euros en multes. De Gispert, i el vicepresident de l'entitat, Ernest Benach, es van mostrar preocupats perquè avui dilluns acaba el termini per dipositar els 4,1 milions al Tribunal de Comptes i no es comptava encara amb la totalitat dels diners. "No tenir-los anirà en contra de 32 persones que tenien responsabilitats al Govern. Hauran de respondre amb les seves propietats i els poden embargar els sous", ha lamentat.