Els Traginers de Balsareny extremen la seguretat per evitar accidents com el de l'any passat

Per primer cop a la història, una dona ha fet de banderera durant la cavalcada

La banderera que, per primer cop a la història dels traginers de Balsareny, ha estat una dona
La banderera que, per primer cop a la història dels traginers de Balsareny, ha estat una dona | Estefania Escolà
Redacció
16 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:29h
L'accident de l'any passat, en què un espectador va resultar ferit greu després de ser envestit per una mula, ha fet replantejar la Festa dels Traginers de Balsareny (Bages). El certamen ha decidit prendre mesures i extremar la seguretat. En aquest sentit, els organitzadors han optat per treure les cavalcades del nucli antic amb l'objectiu d'evitar carrers estrets i girs complicats. 

D'aquesta manera, es vol donar compliment a les recomanacions de la Generalitat en relació a les festes dels Tres Tombs. Declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional l'any 1999, el certamen ha celebrat aquest diumenge la 77a edició amb un dels actes principals, la cavalcada dels traginers, en què, per primer cop a la història, una dona ha fet de banderera.

Durant anys, Balsareny va ser lloc de pas en el camí ral que enllaçava les planes de la Catalunya interior amb el Pirineu i el sud de França. Els traginers usaven aquest camí per passar mercaderies vorejant el riu Llobregat. La Festa dels Traginers, que se celebra cada any al municipi des de fa 77 edicions, és un homenatge a aquesta història del poble i una de les festes més esperades al municipi bagenc.

El diumenge se celebra l'acte principal: la cercavila dels traginers, una cavalcada històrico-retrospectiva de l'antic traginer de camí ral. Enguany, hi han desfilat una trentena de modalitats de carros i carruatges amb guarniments de tota mena, que han anat encapçalats per la bandera de sant Antoni.

Una festa més segura

L'accident de l'any passat, en què un home va resultar ferit greu després de ser envestit per una mula, ha fet replantejar la festa i l'organització ha optat per prendre més mesures de seguretat tant per protegir els espectadors com també els animals que hi participen. Així doncs, tant la cavalcada d'aquest diumenge com la infantil del dissabte han transcorregut per carrers més amplies i plans, amb mobiliari urbà i amb voreres, cosa que ha permès definir millor la separació entre el públic i els animals amb els carruatges.

El nou president de la Festa dels Traginers, Èric Sánchez, ha explicat que la intenció és millorar el certamen per garantir la seguretat de les persones, però també el benestar animal. En aquest sentit, ha afegit que entén les crítiques del sector animalista, però no les comparteix, ja que considera que "els animals treballen com també ho fan les persones i del que es tracta és que ho facin de la millor manera i amb les màximes garanties".

A banda del canvi de recorregut, els membres de la comissió encarregats de la seguretat han anat identificats amb un mocador de quadres morats i negres al coll, i han portat emissores per comunicar-se entre ells. També s'ha reforçat la vigilància, i s'han incrementat els rètols informatius sobre mesures de seguretat.

Protagonisme femení

Per primer cop en els seus 77 anys d'història, la festa ha comptat amb una banderera, Elena Permanyer, un paper que, tradicionalment, sempre ha estat reservat a la figura masculina i que és l'encarregat d'obrir la comitiva. "Esperem que aquesta no sigui l'última vegada", ha subratllat l'alcaldessa del municipi, Noèlia Ramírez, que, des del maig de l'any passat, també ocupa el càrrec de primera alcaldessa de la història de Balsareny.