Veïns de Sant Vicenç recullen els residus que el temporal Gloria va arrossegar pel riu Llobregat

Han aplegat tota mena d'objectes, des de plàstics fins a mobiliari urbà

Un dels participants a la jornada de neteja retirant plàstics del canyissar
Un dels participants a la jornada de neteja retirant plàstics del canyissar | Estefania Escolà
Redacció
15 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:57h
Al seu pas per Sant Vicenç de Castellet, el riu Llobregat normalment porta un cabal de 30 metres cúbics, però el 23 de gener, durant el temporal Gloria, el cabal es va multiplicar per 35 i va arribar fins als 700 metres cúbics. Això va deixar la llera del riu coberta de residus de tota mena, des de plàstics fins a mobiliari urbà, entre d'altres. Gairebé un mes després, l'Ajuntament ha decidit implicar la ciutadania en la neteja, i una quinzena de persones, veïnes del municipi, han passat el matí recollint els residus que el temporal va arrossegar. És el cas de la Valeria González, que ha decidit participar amb els seus fills, de 5 i 8 anys, perquè prenguin consciència de la importància de respectar l'entorn i el medi ambient.

Sant Vicenç de Castellet té més de 9.000 habitants censats, però només 15 han decidit passar el matí recollint residus a la llera del riu Llobregat, al seu pas pel municipi. Són restes que el riu va arrossegar durant el temporal Gloria i gairebé s'hi pot trobar de tot: des de plàstics fins a uralita o, fins i tot, mobiliari urbà de pobles situats riu amunt.

Molta de la brossa pertany als horts que la gent ha anat construït de manera il•legal a la llera del riu i que, sovint, s'han muntat amb material que ara el riu ha arrossegat.

La Cèlia López, una de les participants, ha lamentat "la poca" implicació del poble, tot i que opina que potser hi ha gent que no se n'ha assabentat. En tot cas, recorda que són molts els veïns a qui els hi agrada passejar al voltant del riu, una zona molt freqüentada, sobretot durant l'estiu.

Des de l'Ajuntament, la regidora de Medi Ambient, Gisela Pascual, ha agraït la participació dels veïns. El riu, al seu pas per Sant Vicenç de Castellet, va arribar a dur un cabal de fins a 700 metres cúbics, 35 vegades més de l'habitual. Va passar el dijous 23 de gener, quan al Bages ja gairebé no hi plovia, però l'Agència Catalana de l'Aigua va haver de desembassar aigua del pantà de la Baells perquè es trobava al límit de la seva capacitat.