Catalunya en Comú de la Catalunya Central s'adhereixen a la Plataforma d'afectats pels aerogeneradors

"Els projectes patrocinats per Gas Natural - Naturgy i per Capital Power responen a un model centralitzat, d'especulació i de greenwashing", afirmen

Ana Querol, portaveu dels Comuns a la Catalunya Central
Ana Querol, portaveu dels Comuns a la Catalunya Central | Arxiu particular
Redacció
15 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:29h
Catalunya en Comú Terres de Lleida / Catalunya Central s'ha adherit a la Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors, per fomentar el canvi de paradigma energètic que deixi enrere els models vinculats als combustibles fòssils i a l’especulació financera, i aposti per una transició ecològica basada en les energies renovables i en el respecte a les persones.

Els comuns consideren que cal un model energètic que contribueixi a frenar la crisis climàtica i a preservar, garantir i millorar un món més sa, sostenible i feliç per a les futures generacions. 

Aquest camí de transició energètica ha d'incorporar el respecte per la preservació del patrimoni natural i cultural, per la salut humana, per la biodiversitat i per l'equitat territorial. Al mateix temps, ha de ser un veritable estímul per la lluita contra el despoblament rural i pel desenvolupament del turisme, la producció agroalimentària de qualitat i les activitats complementàries i associades. 

Jaume Moya, portaveu dels comuns a terres de Lleida, ha afirmat que "els projectes patrocinats per Gas Natural - Naturgy i per Capital Power responen a un model centralitzat, d'especulació i de greenwashing, sense generació de llocs de treball i promogut d'esquena a un territori ja prou saturat i empobrit per aquestes instal·lacions com és el de l'Alta Segarra".

Qualsevol projecte que tingui afectació sobre el medi-ambient, el paisatge, la salut, l'activitat humana, el patrimoni natural i cultural i la qualitat de vida ha de comptar amb la informació i la participació ciutadana real i amb mecanismes de democràcia participativa, cosa que no s'està fent en el plantejaments de tots aquests projectes. 

Ana Querol, portaveu dels Comuns a la Catalunya Central ha afirmat que "tal com està redactada la llei ens podríem trobar aquestes mega-estructures en espais protegits PEIN. La solució passa per construir aerogeneradors i parcs eòlics sempre garantint respecte a medi ambient, paisatge, salut i desenvolupament dels territoris".