El sisè Vermell Jazz, el preludi d'un festival que vol obrir-se a la ciutat i tenir més presència al carrer

La proposta musical impulsada l'any 2014 pel restaurant manresà comença a descentralitzar-se i, per primer cop en la seva història, oferirà concerts, també, als Carlins

La sisena edició del Vermell Jazz inicia el seu procés per transformar-se en un festival de ciutat
La sisena edició del Vermell Jazz inicia el seu procés per transformar-se en un festival de ciutat | Vermell
14 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:07h
"Aquest 2020 serà l'últim any en què el Vermell actuarà com a centre neuràlgic del nostre festival de jazz". Damià Giménez, propietari de l'establiment manresà i impulsor del cicle cultural Vermell Jazz ho té clar: "si volem que la ciutadania sigui partícipa d'aquest projecte, el que hem de fer és exterioritzar-lo i descentralitzar-lo". 

Creient, fermament, que la música ha de ser popular i l'ha de poder viure i veure tothom (i encara més el jazz, un gènere nascut als carrers d'Amèrica de la mà d'esclaus venuts procedents de l'Àfrica Occidental) Giménez es pren aquesta sisena edició del Vermell Jazz com un comiat al modus operandi que fins ara ha imperat en la organització del certamen: "de cara als propers anys la idea és obrir-nos a la ciutat i teixir complicitats amb entitats i associacions locals perquè prenguin part de la iniciativa", assenyala. 

De moment, aquesta transformació es podrà intuir, enguany, amb la incorporació de dos nous espais que -a banda del restaurant Vermell- també acolliran concerts. Es tracta del teatre i del bar dels Carlins, dues sales sobradament preparades per rebre actuacions musicals que tenen una capacitat de públic més àmplia que la de l'establiment del carrer de les Piques. 

"De moment, aquest 2020 no tenim la previsió de fer res al carrer, però de cara les properes edicions del Vermell Jazz intentarem potenciar les propostes exteriors, i ho farem traslladant el festival als mesos d'abril i maig, que és quan comença a fer bo i la ciutadania té ganes d'estar-se a fora", avança Giménez, tot afegint que un altre dels objectius a llarg termini és "professionalitzar i internacionalitzar el cartell d'artistes convidats sense deixar de banda els talents locals emergents". 

Dotze concerts en un mes

La sisena edició del Vermell Jazz -que compta amb el suport de Cervesa Guineu com a mecenes principal- tindrà lloc entre el 6 i el 29 de març i oferirà un total de dotze concerts. Com ja és habitual, el certamen donarà veu a artistes consagrats de la comarca (com Manel, Celeste Alías o Carles Cases), però també acollirà el talent jove de la ciutat amb els grups vocals i la Big Band del Conservatori Municipal de Música de Manresa o el quartet del joveníssim saxofonista Pau Jorba. Així mateix, i per anar avançant el que el públic es trobarà de cara els propers anys, el certamen d'enguany comptarà amb músics internacionals com Sveta Tovstokha o Mátyás Bartha.

Així mateix, i amb la clara intenció de confegir una programació que integri diverses propostes jazzístiques, la sisena entrega del festival col·laborarà amb el circuit MAM del col·lectiu Música Activa de Manresa portant, al teatre dels Carlins, el trio M.A.P. 

Els artistes convidats

6 de març: Camp vs Camp

Camp vs Camp és un diàleg entre dos germans o entre un piano i un contrabaix. Manel Camp i Jordi Camp bolquen tot el seu talent en una proposta única que es podrà veure, a partir de dos quarts de nou del vespre, al Vermell. 

7 de març: Lluís Coloma Trio 

Amb un directe insuperable, Lluís Coloma crea en els seus concerts una atmosfera màgica de principi a fi, convertint cada actuació en una experiència única i inoblidable. Amb una endiablada mà esquerra i un gran talent per a la improvisació, Coloma aconsegueix, juntament amb els seus músics, un sòlid i contundent so. Comunicador nat, contagiarà, a partir de les vuit del vespre, al Vermell, la seva passió per aquesta música a tots els assistents.

13 de març: M.A.P.

M.A.P. remet a un lloc i un temps imaginat. És una síntesi regeneradora de músiques i estils populars, acadèmics i lliures. Una confluència de la musicalitat de Marco Mezquida (piano i teclat), la passió i visceralitat d'Ernesto Aurignac (saxo alt) i la fantasia estructurada de Ramon Prats (bateria). Es tracta d'un dels projectes més aclamats des de la seva aparició que presenta el seu disc de debut en un poderós i sempre sorprenent directe. Actuaran a dos quarts de nou del vespre als Carlins.

14 de març: Carles Cases & Sveta Tovstokha

Carles Cases ens convida a fer un passeig per l'essència de la seva trajectòria musical. Amb l'acompanyament de la cellista russa Sveta Tovstukha, el públic tindrà l'oportunitat d'assistir a un concert de proximitat en el qual podrà sentir la música que abasta la dilatada carrera musical del compositor sallentí: des de fragments de les seves primeres bandes sonores, de principis dels anys noranta, fins els seus treballs cinematogràfics més recents, passant per les partitures que han esdevingut fites en la creació d'un estil musical molt propi, on la sòlida formació acadèmica musical es combina progressivament amb el jazz, les estructures de la música barroca i el minimalisme. 

Tot plegat, nodrint un bagatge sonor i estètic on el sentiment i la força es presenten en equilibri, omplint d'emoció als espectadors d'aquests concerts. El concert que oferirà tindrà lloc als Carlins i començarà a dos quarts de nou del vespre.

19 de març: Toni Solà Quartet 

Aquest quartet liderat pel reconegut saxofonista Toni Solà es forma l'any 2010 amb motiu del Festival de Jazz de Terrassa, on van gravar el seu primer disc en directe. Compost per Solà, Marc Martín (piano); Javi Hinojosa (bateria), i Toni Traus (baix elèctric), faran les delícies dels amants d'aquest gènere musical al restaurant Vermell a partir de dos quarts de nou del vespre.

20 de març: Bartha & Omedes Quartet 

El jove hongarès Mátyás Bartha ja és un dels pianistes més sol·licitats de l'escena jazzística vienesa, on resideix actualment. La connexió amb Pol Omedes (trompeta) s'enforteix durant l'any 2015, quan enregistren plegats l'àlbum Life Line, liderats per Daniel Cacija (cantant de jazz croat), i recorren mig món per clubs i festivals com ara el Bratislava Jazz Days, el Tanjazz (festival de jazz de Tànger), l'històric Jazzkeller de Frankfurt o l'emblemàtic Jamboree de Barcelona. 

En el concert que oferiran al Vermell a partir de dos quarts de nou del vespre compartiran escenari amb el bateria Guillem Arnedo i el contrabaixista Mátyás Hofecker.

21 de març: Pau Jorba Quartet 

Unes sessions improvisades a l'ESMUC van ser l'embrió d'aquesta enèrgica formació de jazz, amb l'objectiu d'aprendre junts i gaudir uns dels altres. Pau Jorba (saxo alt), Vicente López (guitarra), Jon Carranza (contrabaix) i Pau Gurpegui (bateria), units pel lema "No Ballads", provenen de diverses influències i estils que es veuen reflectits en la seva música. La proposta que oferiran començarà a les vuit del vespre i tindrà lloc al Vermell.

25 de març: La Coma Big Band 

La Coma Big Band del Conservatori Municipal de Música de Manresa és una formació creada el curs 2015/16 i composta per joves de 13 a 20 anys sota la direcció musical de Jordi González. El seu repetori convida l'oient a viatjar des del swing al funk passant pel latin i altres estils. Un repetori característic de les grans orquestres des de l'era del swing fins als nostre dies que es podrà sentir a partir de les vuit del vespre al teatre dels Carlins.

26 de març: Cromàtics + Belts. Els grups vocals Conservatori 

L'any 2016, i amb la voluntat d'iniciar una aula de conjunt vocal reduït per al curs 2016/17 neix, al Conservatori Municipal de Música de Manresa, un grup vocal entès com una assignatura que pretén acostar i treballar un repertori de música moderna popular amb músics de grau professional. El resultat ha estat tota una revelació. L'entusiasme d'aquests 12 nois i noies i la seva capacitat i qualitat musical fan que el grup us presenti un repertori variat i cromàtic que proposa un viatge per estàndards de jazz, la nova cançó i el pop més actual. 

En el concert que oferiran al bar dels Carlins a partir de les vuit del vespre estaran acompanyats per la jove formació Belts, també dirigida per Joan-Pau Chaves.

27 de març: Celeste Alías & Manel Fortià 

Celeste Alías i  Manel Fortià, dos músics intensos i actius en el panorama musical de l'escena actual, s'han trobat i han creat un duet eclèctic de veu i contrabaix: una proposta que explosiona contundència. Diversos temes de diferents procedències i estils van teixint un repertori de complicitats entre la conjunció de la música i els seus silencis, sempre amb la mirada fixa cap a la investigació sonora i el gaudi del que vol dir fer música. La seva actuació començarà a les vuit del vespre i se celebrarà al Vermell.

28 de març: Berta Sala Quintet 

Berta Sala i Martí Carrasco presenten un repertori de jazz de gust exel·lent basat en el disc Nancy Wilson & Cannonball Adderley i acompanyats per Dani Ferruz al piano, Xavi Castillo al contrabaix i Maximilian Hering a la bateria. El seu concert tindrà lloc al Vermell i engegarà a les vuit del vespre.

29 de març: Alba Careta Quintet 

L'Alba Careta torna per tercer cop a Catalunya per presentar el seu disc, Orígens, premiat com a Millor Disc de Jazz de Catalunya del 2018 als Premis Enderrock. És el primer treball de la trompetista de jazz avinyonenc, que actualment es troba cursant el seu màster en trompeta jazz al prestigiós Conservatorium van Amsterdam. En el concert que oferirà a partir de les vuit del vespre al Vermell l'acompanyarà banda internacional formada per Egor Doubay (saxo tenor); Adrián Moncada (piano); Jort Terwijn (contrabaix), i João Guerra (bateria).

Entrades

Les entrades per assistir en algun dels dotze concerts programats en el marc de la sisena edició del Vermell Jazz ja són a la venda i es poden comprar a través d'aquest enllaç.