Festa de la Llum

El pregó infantil de la Llum remarca el paper de l'aigua com a font de vida, i posa en valor el talent femení

Els alumnes de sisè de primària de les escoles Bages, Muntanya del Drac i La Salle Manresa han protagonitzat aquest divendres el pregó infantil de la Festa de la Llum 2020

per Redacció , 14 de febrer de 2020 a les 13:24 |
El pregó infantil s'ha celebrat aquest divendres a l'Ajuntament de Manresa | AjM
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Personatges com els consellers de la ciutat Jaume d'Artés, Bernat de Sallent o Berenguer Canet, entre altres. El rei Pere III i els bisbes de Vic Galceran Sacosta i Miquel Ricomà, o representants de la ciutadania de Manresa. Tots ells han aparegut aquest divendres, en la recreació de la història de la construcció de la Sèquia, que s'ha fet en el marc del Pregó Infantil de la Llum 2020, al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa, a càrrec dels alumnes de sisè curs de primària de les escoles Bages, Muntanya del Drac i La Salle.

Però un personatge que no surt als llibres, la Montserrat, esposa del conseller de la ciutat Bernat de Sallent, ha estat una de les protagonistes del relat d'aquest divendres. Segons la versió escenificada per les escoles, fou gràcies a ella, que es pregunta a quins llocs hi ha aigua a prop de Manresa, sorgeix la idea de la construcció de la Sèquia, el canal medieval que, dissenyat per Guillem Catà, poc després es va començar a construir i que encara avui abasteix d'aigua Manresa i diverses poblacions.


Justament enguany, la Llum arriba amb un toc marcadament femení, tal com ha explicat en l'inici de l'acte Gemma Bas Santacana, en representació de Dones Emprenedores Innovadores de Manresa, entitat administradora de la Festa de la Misteriosa Llum d'enguany. Ella mateixa ha remarcat la importància que va tenir la persistència i desobediència al poder de l'època per part dels manresans i manresanes del segle XIV per fer possible la construcció de la Sèquia, i ha destacat com és de rellevant que els joves com els que avui han pronunciat el pregó infantil "recullin el testimoni de la memòria col·lectiva per projectar-lo a les generacions futures".

En el pregó també s'ha fet molt present la importància i la necessitat de disposar d'aigua per a qualsevol activitat que vulguem dur a terme. També l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, hi ha fet referència en el seu parlament, assegurant que és bo que "siguem conscients de la sort de disposar d'aigua quan obrim l'aixeta, alhora que cal que recordem els que no en tenen" i treballem per ser conscients i minimitzar l'escassedat de recursos naturals.


L'alcalde també ha recordat el treball en equip de la ciutadania i els governants de la ciutat el segle XIV, que ha tornat a posar-se de relleu, i ha recordat que "per resoldre problemes i fer front a reptes cal esforç, enginy i dedicació de tots".

En el marc de l'acte, l'alcalde de Manresa ha fet obsequi d'una reproducció de l'escultura La Ben Plantada, de Josep Clarà (monument en homenatge als iniciadors de la Sèquia) als representants de les escoles: Núria Vilanova (Bages), Toni Beltran (La Salle) i Eva Selga (Muntanya del Drac). L'acte ha conclòs amb el cant dels Goigs de Llum, amb estrofes recitades a càrrec dels alumnes de les tres escoles i la participació de tots els assistents, sota la direcció musical de Gemma Boixader Ruiz. Abans de marxar, representants de les escoles han signat el Llibre d'Honor de la Ciutat de Manresa.

 

Participació