Sallent posarà en valor les músiques pròpies del seu Carnaval en un concert inèdit

Tindrà lloc aquest diumenge a la tarda i hi prendran part més de cinquanta músics d'edats ben diverses

Sallent posarà en valor les músiques pròpies del seu Carnaval en un concert inèdit
Sallent posarà en valor les músiques pròpies del seu Carnaval en un concert inèdit | Carnaval Sallent
12 de febrer del 2020
Actualitzat el 13 de febrer a les 9:46h
Maquinant, Ball de bruixes Foc a la plaça són algunes de les peces que es poden sentir cada any durant el Carnaval de Sallent. El que passa és, però, que aquestes composicions sempre s'interpreten a l'aire lliure, ja sigui com a acompanyament de la rua de la imatgeria popular; com a música de fons del Correfoc, o com a banda sonora de les cercaviles i els passacarrers. Això fa, explica el músic sallentí Roger Andorrà, "que passin força desapercebudes i no se'ls doni la importància i el valor que es mereixen". I és que tal com explica ell mateix, "totes les peces que es toquen en el marc del Carnaval són fetes al poble i per gent del poble, i no s'interpreten enlloc més que aquí".

En aquest sentit, i amb la voluntat de posar en valor "aquest patrimoni tan nostre però, alhora, tan poc preuat", a Andorrà se li va acudir una idea: per què no s'organitzava un concert on la música -i només la música- en fos la protagonista? I això és el que ha estat gestant al llarg d'aquests darrers mesos: un espectacle que, sota el nom de Carnaval. Del carrer al teatre, reunirà més de cinquanta músics del poble d'edats ben diverses que faran d'altaveu de la genuïna banda sonora que caracteritza la festivitat sallentina per excel·lència.

De fet, el sol nom de l'espectacle ja és una declaració d'intencions: "ja era hora que aquestes peces que tantes vegades s'han sentit al carrer i tocades de qualsevol manera, tinguin l'oportunitat de fer-se escoltar dintre d'un teatre, amb unes condicions acústiques i climatològiques molt més agraïdes", reflexiona Andorrà.

Carnaval. Del carrer al teatre s'estrenarà aquest diumenge, 16 de febrer, a les instal·lacions de la Fàbrica Vella. Les peces que s'hi interpretaran (totes arranjades expressament per a l'ocasió) seran les següents: Tot a punt, creada per Joan Zabala l'any 2013; El Gegant Boig, una peça ideada per Carles Rovira l'any 1984; Foc a la plaça, composta per Josep Carrera l'any 1984; Ball del Maqui, de Roger Andorrà (2013); El Maquinant, la tonada emblema del Carnaval de Sallent, creada, també el 2013, per Andorrà; Embruixant, en homenatge al gegant Joana La Negra, feta per Andorrà (2018); Ball de naps i cols (vals-bota), ideada pel mateix Andorrà l'any 2014; Ball de nans, inventada l'any 1984 per Montserrat Isern i els Grallers de Sallent, i Ball de dimonis i Ball de bruixes.

Aquestes dues darreres peces van ser creades pel músic local Josep Escudé, mort el mes de desembre del passat 2019. És per això que durant la interpretació de Ball de dimonis i Ball de bruixes se li retrà un sentit homenatge.

Una de les melodies més especials que tindran cabuda en l'espectacle serà la de El Pobre Carnestoltes. Es tracta de l'única on també hi prendran part cantaires, ja que, a diferència de les altres, aquesta té lletra. Però no només això: "El pobre Carnestoltes ha passat a la història com una cançó tradicional catalana, però el que potser molta gent no sap és que va néixer a Sallent", diu Andorrà, que explica que "va ser recuperada per un avi del poble, Sebastià Badia, dels coros que cantaven als Carnavals de Sallent de la República". No obstant, assenyala, "els historiadors de la vila la situen a començaments del segle XX o fins i tot abans".

Entrades

Carnaval. Del carrer al teatre ha estat possible gràcies a la feina i la implicació de l'Escola de Música de Sallent, de l'entitat El Carrilet (l'encarregada d'organitzar els actes del Carnaval) i de l'Ajuntament del municipi.

L'espectacle començarà a les sis de la tarda i ja ha posat les entrades a la venda. Tenen un preu de 5 euros i es poden adquirir a través d'aquest enllaç.