Balsareny viurà una Festa dels Traginers de primeres vegades amb un nou recorregut i una dona banderera

Després de l'accident que es va viure l'any passat, on un home va ser envestit per una mula, des de l'organització s'ha optat per traçar una nova ruta més ampla i segura per als visitants

Balsareny viurà una Festa dels Traginers de primeres vegades amb un nou recorregut i una dona banderera
Balsareny viurà una Festa dels Traginers de primeres vegades amb un nou recorregut i una dona banderera | Àlex Gómez Ribera
12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 12:36h
La setanta-setena edició de la Festa dels Traginers arribarà a Balsareny, aquest cap de setmana (14, 15 i 16 de febrer), amb un grapat de novetats, algunes de les quals força destacades que palesen que, malgrat la tradició que l'envolta, la festivitat aposta, també, per obrir mires i adaptar-se als temps actuals. En aquest sentit, i per primera vegada en la seva història, la celebració comptarà amb una dona per encapçalar la figura del banderer (banderera, en aquest cas), que és qui s'encarrega de portar la bandera de Sant Antoni al llarg de la cercavila i desfilada de cavalleries que tindrà lloc aquest diumenge, 16 de febrer, a mig matí. Aquesta primera incursió femenina a una festa tradicionalment masculina la protagonitzarà Elena Permanyer, una veïna de Barcelona molt arrelada al municipi bagenc des que l'any 1966 el seu pare va comprar el Mas Collades. 

A banda d'aquest avenç, l'edició dels Traginers d'enguany també presenta altres canvis. El de més envergadura és, potser, la modificació del recorregut de la cercavila (també anomenada cavalcada) que, per primer cop, no passarà pel casc antic del poble. Això es deu al fet que en l'edició passada, una persona va resultar ferida greu després que una mula l'envestís durant la corrua, en el seu pas per la plaça Ricard Viñas. Aquest any, doncs, la desfilada de cavalleries no farà la benedicció dels animals davant de l'església, sinó que ho farà a la plaça de la Torrada, a l'alçada de l'antiga parada d'autobusos. 

El recorregut quedarà de la següent manera: la sortida, com ja és habitual, engegarà des de la rotonda que uneix el carrer del Ferrocarril (o del Carrilet) amb la carretera de Moià. Des d'allà, s'enfilarà la carretera de Manresa i es faran dues voltes pel quadrant format per les carreteres de Berga i Manresa, el carrer Barcelona, el carrer Travessera i el carrer de la Costeta. "Passarem per carrers més amples, rectes, amb visibilitat i amb sortides d'emergència per evitar el perill", assegura Abel Artigas, vicepresident de la comissió de la Festa dels Traginers, que també assenyala que "reforçarem la vigilància" durant tota la corrua.

La cavalcada començarà a dos quarts de dotze del migdia i estarà precedida per la ja habitual repicada de campanes. La benedicció -a la plaça de la Torrada- la presidiran els mossèns Antoni Bonet Trilla i Joan Bajona Pintó. Segons l'organització, enguany la participació a la cercavila serà tant o més participada que la de l'any passat, amb prop d'un centenar de carruatges i animals i on tampoc hi faltarà la comitiva del casament.

Altres actes destacats

La 77a Festa dels Traginers engegarà, de forma oficial, aquest divendres, 14 de febrer, amb el Correfoc Infantil, que començarà a dos quarts de vuit del vespre i tindrà lloc a la plaça Ricard Viñas. Abans, però, el dijous 13, es farà la presentació del Banderer Jove i dels seus Cordonistes, en el marc del programa El Traginer a l'Escola, que pretén fer partícips els infants i joves del municipi d'aquesta tradició amb la voluntat que se la facin seva i no es perdi. Enguany, el programa ha incorporat una classe d'equitació etològica.

Pel que fa al divendres, dia 14, i després del Correfoc Infantil, la Taverna del Traginer acollirà un sopar popular i un concert a càrrec d'Àxel Garcia i Two Strings.
 

La figura del banderer l'encapçalarà, per primer cop en la història dels Traginers, una dona Foto: Jaume Vilà


El dissabte 15 s'inaugurarà amb l'obertura del Rebost del Traginer i l'Exposició Antològica de Fotografia, en la qual es mostraran les instantànies guanyadores de totes les edicions del concurs de fotografia, que enguany celebra el seu cinquantè aniversari. A les onze del matí es donarà el tret de sortida a la cavalcada dels Traginers Joves, que farà el mateix recorregut que la cercavila de diumenge però en comptes de fer dues voltes pel quadrant entre les carreteres de Berga, Manresa, Barcelona, Travessera i Costeta, només en farà una. Un cop acabada, a les dotze del migdia, hi haurà vermut a la Taverna i, seguidament, una actuació dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny i de l'Esbart Dansaire Santvicentí a la plaça de la Mel.

Els actes de dissabte també comptaran amb el concert Traginers Música Exprés, de la mà dels alumnes de música moderna de l'Escola de Música de Balsareny (a les sis de la tarda); amb el tradicional Correfoc -que comptarà amb un espectacle de pirotècnia i un  castell de focs- a la plaça de l'Ajuntament (a les nou del vespre), i amb el concert, a la Sala Sindicat, dels grups Valira, Sixtus i Arradio Rossita.

Entrant, ja, al diumenge 16, i després de la cercavila de cavalleries, a dos quarts de quatre de la tarda tindrà lloc la Gran Cursa d'ases, ponis, mules i cavalls al circuit del Castell de Balsareny. La cloenda de la festivitat se celebrarà a les set de la tarda a la Taverna del Traginer.