El TC torna a instar la fiscalia a investigar la Mesa del Parlament i hi inclou l'alcaldessa de Sant Vicenç

El tribunal també porta al ministeri públic Torrent, Costa i Campdepadrós per admetre a tràmit una resolució sobre l'autodeterminació

Adriana Delgado al Parlament
Adriana Delgado al Parlament | Adrià Costa
Redacció
12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 8:31h
El Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat tornar a instar la fiscalia a investigar el president del Parlament, Roger Torrent, per haver admès a tràmit el passat 29 d'octubre una moció presentada per la CUP que expressava la voluntat del Parlament d'exercir de forma concreta el dret a l'autodeterminació. És el segon cop que el TC fa aquest pas.

El tribunal ja ho va fer a finals de gener, quan va acordar portar al ministeri públic Torrent i també el vicepresident primer, Josep Costa i el secretari primer de la Mesa, Eusebi Campdepadrós, per un delicte de desobediència a les resolucions del tribunal. En aquest cas, hi afegeix també la fins fa poc secretària quarta de la Mesa i alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado.

El tribunal ha acordat per unanimitat estimar l'incident d'execució de sentència presentat pel govern espanyol contra l'acord e la Mesa de tramitar la resolució de la CUP, així com per l'acord del 5 de novembre de rebutjar les sol·licituds de reconsideració plantejades pel PSC-Units, Cs i PP.

En l'avançament de la interlocutòria que ha facilitat el tribunal, es considera que el Parlament ha tornat a vulnerar l'ordre constitucional i estatutari amb aquestes decisions, ja que "el seu contingut objectivament contrari a la Constitució no era difícil de constatar" si es tenen en compte sentències i requeriments recents del TC, que eren "coneguts" per la Mesa "abans d'admetre a tràmit aquesta iniciativa parlamentària".

El ple del TC considera que el Parlament "ha tornat a actuar de manera inequívoca per exercir el dret a l'autodeterminació" i que això evidencia que la cambra "insisteix en negar-se a complir les resolucions del TC i persegueix continuar amb el procés secessionista de Catalunya inconstitucional".

Davant d'això, estima l'incident de recusació formulat per l'advocat de l'Estat, declara la nul·litat dels acords i acorda notificar personalment la interlocutòria a Torrent, a la resta de membres de la Mesa i al secretari general del Parlament amb l'advertiment del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directa o indirectament suposa ignorar o eludir" les sentències del TC i el que s'acorda ara. A més, se'ls avisa "d'eventuals responsabilitats, inclosa la penal" si no ho fan.

I per segona vegada porta Torrent, Costa i Campdepadrós, i per primer cop Adriana Delgado, a la fiscalia perquè "procedeixi, en el seu cas, a exigir la responsabilitat penal" corresponent per incomplir el mandat recollit a la llei orgànica del TC segons el qual tots els poders públics estan "obligats al compliment del que el Tribunal Constitucional resolgui".