Manresa commemorarà el 250è aniversari de Beethoven descobrint el seu (ignorat) passat folklòric

Ho farà a través d'una producció creada pels Amics de la Música i les Arts de la Catalunya Central i MEES que farà parada al Teatre Conservatori

Manresa commemorarà el 250è aniversari de Beethoven descobrint el seu (ignorat) passat folklòric
Manresa commemorarà el 250è aniversari de Beethoven descobrint el seu (ignorat) passat folklòric | Wikipedia
NacióManresa
10 de febrer del 2020
Actualitzat a les 12:19h
Coincidint amb el 250è aniversari del naixement del cèlebre compositor Ludwig van Beethoven (1770-1827), els Amics de la Música i les Arts de la Catalunya Central (AMARESC) i Manresana d'Equipaments Escènics van començar a preparar, fa uns mesos, una ambiciosa producció que pretén donar a conèixer un dels tresors musicals menys coneguts i, paradoxalment, més populars del catàleg del gran compositor vienès: les cançons folklòriques de diferents nacions europees que va arranjar en la seva època de maduresa.

Sota el títol Beethoven, el cant dels pobles, aquest projecte, gestat a la capital del Bages, descobrirà, per primer cop a Catalunya (i, amb tota probabilitat, també a l'estat espanyol), l'extens corpus de cançons folklòriques de Beethoven -prop de 180 en total-, compostes just quan el despertar de l'esperit nacional dels pobles començava a prendre volada sota l'impuls del  Romanticisme. Totes elles constitueixen un repertori absolutament desconegut però d'una gran vitalitat, frescor i atractiu musicals, concebut per a diferents veus solistes i un petit conjunt instrumental. Uns cants que brollen directament de la veu del poble i que esdevenen sublimats als pentagrames per un dels orfebres més extraordinaris de la història de la música universal. 

Després d'un procés de recerca i selecció musicològica, la producció s'estrenarà a càrrec d'un grup novell de música de cambra, el conjunt Kallias, liderat pel pianista d'arrels manresanes Francisco Poyato. D'aquesta manera, expliquen els impulsors de la creació, "a banda d'una estrena nacional, la producció també vol reivindicar el talent i la vàlua dels músics emergents catalans". De moment, Beethoven, el cant dels pobles farà parada al Teatre Conservatori de Manresa, a la Schubertíada de Barcelona i al Festival de Música Antiga dels Pirineus en dates que es faran públiques properament.