La reforma del Casal Sant Genís de Navàs ja és una realitat

S'ha inaugurat aquest diumenge abans de la celebració del segon concert del III Cicle de Concerts d'Hivern

Aspecte de la platea del Casal Sant Genís de Navàs
Aspecte de la platea del Casal Sant Genís de Navàs | AjNvs
Redacció
10 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:16h
El Casal Sant Genís de Navàs ha presentat la seva nova cara després d'una exhaustiva reforma, que a grans trets afecta íntegrament l'interior de l'edifici. Es tracta d'una obra molt esperada pels veïns i veïnes, atès que es tracta d'un espai on s'hi acull bona part dels actes culturals del nucli de Navàs, especialment concerts, obres de teatre, pastorets… i és utilitzat per la major part de les entitats culturals i també les escoles del municipi. Es tracta doncs del major epicentre cultural del municipi.

Una gran reforma per a multitud d'usos

Inaugurat l'any 1981, el Casal Sant Genís, de prop de 530m2, va ser propietat de l'Església Parroquial de Navàs fins l'agost del 2018, quan l'Ajuntament de Navàs va comprar l'equipament per 300.000€. Feta la compra, des de la regidoria de Cultura de l'anterior equip de govern es va encomanar el projecte de reforma a l'empresa navassenca Lavolta.

A l'edifici ja s'hi havien fet millores a nivell de seients i també s'havia embellit amb murals d'en Valentí Gubianas a les parets exteriors i també una d'interior, a més de la incorporació d'un equip de so, que es manté. Amb la reforma actual, que ronda els 520.000€, s'ha modernitzat l'espai i s'ha adequat a les necessitats tècniques i de seguretat actuals, convertint-se així en una sala polivalent adequada per a tot tipus d'activitats. D'entre les reformes que s'hi han fet destaca l'anivellament del terra per tal que l'espai sigui polivalent, això serà possible gràcies a la instal·lació d'unes grades retràctils amb capacitat per a 238 persones. A més, s'ha hagut de fer tot el sostre nou, extraient l'antic d'uralita, i s'ha aprofitat per aillar-lo tan acústicament com climatològicament. També a la zona de platea, s'han revestit les parets de pladur i d'aïllant acústic, i s'han refet totalment els lavabos, que no complien la normativa.

Pel que fa el vestíbul, s'ha ampliat aprofitant una sala al costat que estava en desús, i el disseny d'aquest està pensat per tenir una immersió a un món de fantasia només entrar al teatre, destacant un dibuix inèdit de la il·lustradora Montse Bugatell i un cel estrellat coronat per una lluna. És en aquest indret on també s'han millorat els tancaments i s'ha inutilitzat i extret un antic dipòsit de gasoil. Ja a l'escenari, s'ha ampliat i recobert amb parquet, fet que agilitzarà el muntatge i desmuntatge de les escenografies; a més, s'ha renovat tot el cortinatge, que ara és ignífug.

En aspectes generals s'ha canviat tota la il·luminació i la climatització, i això darrer ha permès ampliar la zona de vestidors, molt antiquada. De fet, és en aquesta zona on, gràcies a la feina de gestió de pressupost dels tècnics i tècniques municipals i dels membres de la Brigada Municipal, que han realitzat bona part de les obres de paleteria i d'electricitat del Casal Sant Genís, s'hi han pogut fer obres de millora. D'aquesta manera s'ha ampliat la zona de camerinos, gràcies a l'enderroc de la saleta on hi havia la caldera, s'han reformat els lavabos i les dutxes i, el més important, s'ha fet un tancament de tot l'espai, afavorint així la millora de la despesa energètica. Per últim, s'ha habilitat un espai al pis de dalt de l'edifici, anteriorment ocupat per Càritas, amb la finalitat que sigui la zona de comandament tècnic, serà aquí on hi haurà la taula de so i llum. A part d'aquest espai, durant el proper any es millorarà l'equipament tècnic del teatre i s'estudiaran els usos de les sales adjacents, en previsió que estiguin destinades a les entitats culturals i socials del municipi.

Amb aquesta reforma, des de la regidoria de Cultura ja està teballant per presentar-se a diverses subvencions per a fer una programació estable. Algunes d'aquestes subvencions seran possibles en la participació en l'ODA (Oficina de Difusió Artística) i la Xarxa d'Equipaments Escènics Municipals.

Inauguració musical

La inauguració d'aquest espai s'ha dut a terme just abans de la celebració del segon concert del III Cicle de Concerts d'Hivern, aquest diumenge, realitzat pel trompetista Guillermo Calliero, el pianista Federico Mazzanti i les jazzband de l'EMM Mestre Josep Maria Castella i de Súria.

En la inauguració, senzilla per donar el protagonisme a l'espai i al concert, hi ha hagut tres parlaments; el primer ha estat a càrrec de Josep Ma Simó, en nom del Grup Escènic Navàs, que ha celebrat la remodelació del Sant Genís i ha donat valor als diferents actors, actrius i companyies que han pujat sobre l'escenari malgrat les condicions en què estava. Seguidament, l'alcalde, Salvador Busquets Gubianas, ha fet un repàs dels locals culturals que hi ha hagut a Navàs, des de l'antic local parroquial situat al C/ Mossèn Morta fins a l'actual Casal Sant Genís, una obra que, segons Busquets "fou gràcies a l'empenta de Mossèn Climent i a la col·laboració dels veïns i veïnes". Finalment, el regidor de Cultura, Genís Rovira Barat, ha fet notori que era un dia important per a l'activitat cultural del municipi, ja que "feia massa anys que Navàs ens mereíxiem un espai polivalent" com el Casal Sant Genís, un espai de i per a les entitats, veïns i veïnes del municipi.