Així serà el primer crematori del Bages, que funcionarà a ple rendiment a finals d'aquest mes

Ubicat al polígon del Pont Nou de Manresa, es tracta d'un equipament propietat de Mémora, que ha comptat amb una inversió de 3,3 milions d'euros

Exterior del nou tanatori i crematori de Manresa
Exterior del nou tanatori i crematori de Manresa | AFT
07 de febrer del 2020
Actualitzat el 09 de febrer a les 22:32h
Després de dos anys d'obres, el primer crematori del Bages ja ho té pràcticament tot a punt per començar a funcionar. Situat al polígon del Pont Nou -entre el camí Vell de Rajadell i el carrer de la Lemmerz- l'equipament s'ha alçat en una parcel·la de 3.000 metres quadrats que fa 14 anys va comprar Mémora, l'empresa propietària de la funerària Fontal de Manresa. Serà ella mateixa qui gestionarà aquest nou servei, que també incorporarà un tanatori. Això vol dir, doncs, que l'activitat que fins ara duia a terme al carrer del Bruc, es traslladarà en aquest nou espai, molt més ampli i lluminós.

Les instal·lacions del nou crematori-tanatori (que han suposat una inversió de 3,3 milions d'euros per part de Mémora) compten amb quatre sales de vetlla (una de les quals, de grans dimensions) amb sofàs, nevera i una televisió. Totes quatre dependències, que estan de costat, connecten amb la sala principal, envoltada de parets de vidre que permeten veure l'exterior. En aquest mateix espai, força allargat, també s'hi troba la porta d'entrada i el taulell de recepció. 
 

Imatge d'una de les sales de vetlla que tindrà el nou equipament Foto: AFT

 

Imatge d'una de les sales de vetlla que tindrà el nou equipament Foto: AFT


Pel que fa al servei de crematori, l'equipament tindrà capacitat per fer tres incineracions al dia i comptarà amb una sala amb 65 columbaris perquè les famílies que ho vulguin puguin guardar les urnes o reliquiaris amb les cendres del parent difunt.
 

Sala amb sofàs, just davant de les diverses dependències de vetlla Foto: AFT


Les noves instal·lacions també comptaran amb un espai amb capacitat per a 140 persones per a dur-hi a terme les cerimònies fúnebres; amb despatxos per als empleats; amb sales de reunions, i amb servei de bar i cuina.
 

L'equipament també comptarà amb servei de bar Foto: AFT

 
Pendents de passar els ​controls d'emissió de contaminants

Si bé l'equipament ja està preparat per funcionar, no ho podrà fer al cent per cent fins que no passi els controls d'emissió de contaminants, unes inspeccions que han de passar totes aquelles instal·lacions industrials que emetin contaminants a l'atmosfera derivats del seu procés productiu. En aquest sentit, i tal com ha pogut saber NacióManresa, el crematori-tanatori no podrà inaugurar-se fins a finals d'aquest mes. Tot i així, és previst que a partir de la setmana vinent el tanatori comenci a funcionar.
 

Porta que condueix fins al crematori Foto: AFT


Unes obres emmarcades dintre del Pla Parcial del Pont Nou

Des de la legislatura passada, un dels objectius de l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa ha estat treballar per adequar tots als accessos a la ciutat. Un d'ells és el que connecta la zona del Congost amb l'Eix Transversal a través de l'Avinguda de l'Esport. El projecte per dignificar aquest espai (que s'emmarca dintre del Pla Parcial del Pont Nou) s'efectuarà en fases. La primera (de gairebé mig milió d'euros) contemplava, precisament, la construcció del tanatori-crematori de Mémora i la millora del tram carrer que va de la Lemmerz fins on hi ha l'Oliva Torres (venint del cementiri).