L'amo de Monserveis es pot enfrontar a 6 anys de presó per les 52 treballadores irregulars

La Fiscalia ha formulat denúncia al Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa, que ha obert diligències prèvies

Els Jutjats de Manresa han obert diligències prèvies pel cas de Monserveis
Els Jutjats de Manresa han obert diligències prèvies pel cas de Monserveis | Mar Martí
06 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:24h
Xavier Pubill i Cunill, l'exgerent i exadministrador principal de Solubages SL, l'empresa que actua amb el nom comercial Monserveis a Manresa i a Berga, s'enfrontarà en els propers mesos a un judici penal on la Fiscalia podria demanar-li fins a 6 anys de presó per tenir 52 treballadores sense donar d'alta a la Seguretat Social, de les quals 30 no tenien autorització administrativa per residir ni treballar a l'Estat.

Solubages SL ja va ser multada per Inspecció de Treball amb 735.000 euros per aquests fets, però tant la CGT del Berguedà, com la pròpia Inspecció de Treball, van derivar el cas a Fiscalia perquè determinés si hi havia fonament per iniciar un procediment penal. Tal i com ha informat el sindicat a través de les xarxes socials, Fiscalia li ha remès un escrit on l'informa que ha denunciat el cas al Jutjat de Guàrdia, que ha recaigut al Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa que ha obert les diligències prèvies.

Incompliment dels articles 311.1, 311.2 i 311 bis del Codi Penal

La CGT va presentar la denúncia a Fiscalia perquè considera que l'empresa va vulnerar l'article 311.1 i el 311 bis del Codi Penal. L'article 311.1 regula les infraccions contra els treballadors i el 311 bis, quan aquestes infraccions es donen amb treballadors que per la seva condició d'immigrant no tenen permís de treball a l'Estat.

Les diligències prèvies només es comuniquen a les parts i no són públiques fins que la Fiscalia formalitzi la denúncia final abans de judici. L'article 311.1 del Codi Penal, però, observa penes de presó que poden anar de 6 mesos a 6 anys. El seu contingut és aquest "... imposin als treballadors al seu servei condicions laborals o de Seguretat Social que perjudiquin, restringeixin o suprimeixin els drets que tinguin reconeguts per disposicions legals, convenis o contractes".

En base a aquest text, dels tres supòsits "perjudiquin, restringeixin o suprimeixin els drets", les 52 treballadores que ocupava Xavier Pubill a Monserveis es trobaven en el pitjor dels supòsits, el de no tenir cap dret, ja que no tenien, ni tan sols, contracte ni cotització. 

A més, l'article 311.2, que inicialment no estava inclòs en la denúncia de la CGT, però que podria decidir incorporar-lo la Fiscalia, detalla que seran castigats amb la pena abans comentada "aquells que donen ocupació simultàniament a una pluralitat de treballadors sense comunicar la seva alta al règim de la Seguretat Social", com és el cas de  Monserveis, "sempre que el número d'afectats sigui al menys del 25% en empreses que ocupin a més de 100 treballadors, o al menys el 50% en empreses que ocupin entre 10 i 100 treballadors".

Tant si el número de treballadors es refereix al número total, entre els que tenen contracte i els irregulars, com si només es refereix als regulars, Monserveis entra en els dos supòsits. En el moment de la denúncia de la CGT a Inspecció de Treball, l'empresa comptava amb més de 120 treballadores en total, entre Manresa i Berga. Si només compten les treballadores oficials, en les últimes eleccions sindicals l'empresa va declarar una plantilla de 37 treballadors. En el primer cas, 52 treballadores irregulars són molt més del 25% de 120 treballadores, i en el segon, 52 treballadores irregulars són molt més del 50% de 37 treballadores totals.

Pel que fa a l'article 311 bis, que contempla penes de 3 a 18 mesos de presó o multes, castiga qui "de forma reiterada, doni ocupació a ciutadans estrangers que no tinguin permís de treball". De les 52 treballadores que ha provocat la denúncia de la Fiscalia, 30 no tenien autorització administrativa per residir ni treballar a l'Estat.

Tot i que a efectes pràctics l'aplicació de la pena de l'article 311 bis s'anul·la si existeix una condemna superior -la del 311 és superior-, el fet que Xavier Pubill incomplís aquest article obligarà a revisar la petició de pena de l'article 311 en la seva franja superior, o sigui, més orientada als 6 anys que als 6 mesos. Si a aquest fet s'hi suma que segons les evidències, Xavier Pubill vulnera per la part més greu tant l'article 311.1, com el 311.2, la petició del fiscal, tot i que secreta a hores d'ara, tot fa pensar que ha de buscar la màxima condemna possible de la franja de 6 mesos a 6 anys.