Fem Poble treballa col·lectivament un pressupost que impulsa l'habitatge a Sallent

La candidatura va presentar, en un acte obert, un gruix de 150.000 euros que es podrien destinar a polítiques transformadores

Acte de Fem Poble a Sallent sobre el pressupost 2020
Acte de Fem Poble a Sallent sobre el pressupost 2020 | FP
Redacció
06 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:19h
Fem Poble aposta per impulsar polítiques socials i d'habitatge en el pressupost del 2020. Així ho ha explicat la candidatura municipalista aquest dimecres, en una trobada participativa en què han traslladat les línies generals del pressupost de l'equip de govern (ERC) i ha presentat alternatives que s'adapten a les necessitats de Sallent.

Mitjançant un estudi del pressupost, Fem Poble ha detectat un gruix de 150.000 euros que es podrien redistribuir i destinar a polítiques d'habitatge. És el "gran oblidat" del pressupost de l'Ajuntament, segons assegura la candidatura municipalista.

Ara per ara, la meitat de les despeses del pressupost es destinen als salaris dels treballadors municipals i un gran gruix del total correspon a les despeses generals fixes. Per tant, queda poc marge de maniobra per promoure les polítiques que necessita Sallent. De fet, segons el regidor Guillem Cabra, "es tracta d'un pressupost de mínims que segueix la línia del 2019 però una mica reajustat". Així, en la part d'inversions, l'Ajuntament aposta per dos projectes nous però seguirà amb les que venen de l'any anterior.

L'estalvi que proposa Fem Poble prové sobretot de reajustar els sous i i eliminar els sobresous de l'equip de govern. A més, la candidatura aposta per apujar el tipus impositiu a grans empreses i entitats financeres, reajustar petites despeses i concebre esdeveniments, com la Festa Major, com un espai on es poden generar també ingressos per l'Ajuntament. D'aquesta forma, els comptes de l'Ajuntament disposarien de més diners per a invertir en les polítiques que reclamen els sallentins.

En aquesta línia, l'altra gran prioritat de Fem Poble és la construcció de la residència. De fet, lamenten que fins ara "només s'ha pressupostat un estudi de 15.000 euros". Marta Busquets, regidora de Fem Poble, constata cinc línies bàsiques per tirar endavant definitivament el projecte d'aquest equipament: que tingui un cost raonable (comptant el que ja s'hi ha gastat fins ara), que es construeixi en un lloc segur, que el projecte s'adapti a les necessitats dels sallentins, que la gestió sigui 100% pública i que els tràmits s'iniciïn de manera ràpida.

La candidatura municipalista lamenta la línia d'externalitzacions de serveis engegada per l'actual equip de govern. Com a exemple, el traspàs del casal d'estiu a una empresa privada o l'anunci de gestió del nou contracte de recollida d'escombraries externament. Guillem Cabra considera que "ara teníem l'oportunitat d'avançar en la municipalització de serveis, i anem en el sentit contrari".

Fem Poble també proposa altres projectes i àrees en les que s'hauria de destinar més pressupost, com feminisme, participació, comerç i l'impuls de la festa de les Enramades.