La força massiva de la PAHC atura el desnonament d'una família nombrosa per cinquena vegada

Es tracta d'Abderrahman Latrach, la seva esposa embarassada i les seves tres filles que, tot i haver pagat sempre el lloguer, l'empresa propietària del pis els vol fer fora per poder especular

La PAHC aconsegueix aturar el desnonament d'una família nombrosa per cinquena vegada
La PAHC aconsegueix aturar el desnonament d'una família nombrosa per cinquena vegada | PAHC
05 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:35h
No era ni la primera, ni la segona, ni la tercera vegada que els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages es trobaven davant del número 74 del carrer Barcelona de Manresa per evitar el desnonament d'Abderrahman Latrach, la seva esposa embarassada i les seves tres filles. Sí que era el primer cop, però, que s'hi quedaven a passar la nit, i és que malgrat que l'hora programada pel desallotjament era dos quarts de deu del matí, tot apuntava que, tenint en compte els antecedents del cas, la comitiva judicial i els Mossos d'Esquadra podrien presentar-s'hi més d'hora.

I quins són, aquests antecedents? Situem-nos a l'octubre del 2017. Aquell mes, Latrach i la seva família van rebre la notícia, per part de l'empresa propietària del pis on feia sis anys que vivien (Burés 2001 SL), que se'ls renovaria el contracte de lloguer un any més si passaven de pagar 325 euros mensuals a costejar-ne 470. Segons va explicar l'inquilí afectat el passat mes de setembre, la pujada del 44,,5% en el preu de lloguer s'explicaria perquè Burés 2001 SL vol dedicar els pisos que té a la ciutat a lloguer turístic, aprofitant la proximitat amb la zona universitària i el gruix d'alumnes francesos i d'altres països que hi estudien. 

Latrach i la seva família tenien un contracte de lloguer de tres anys des de 2013, i en el seu termini va arribar-li un burofax en què l'empresa tenidora l'instava a abandonar el pis. Tot i ser fora del contracte, la família va continuar pagant el lloguer fins que li va arribar la primera ordre de desnonament. Va ser llavors quan el seu advocat els va advertir que com que no havien renovat el contracte, el lloguer que pagaven no era oficial. A partir d'aquell moment van decidir deixar de costejar-lo.
 

Alguns dels membres de la PAHC s'han quedat a dormir a casa de la família afectada Foto: PAHC


Després de tres desnonaments (un dels quals, en principi, "improrrogable") aturats gràcies a l'acció de la PAHC, el quart que va arribar tenia un termini obert d'execució, que volia dir que en qualsevol moment i a qualsevol hora, la família podia ser desallotjada de l'edifici. Després de diverses accions protagonitzades per la plataforma (una de les quals va consistir en entrar un escrit als Jutjats de Manresa perquè s'anul·lés l'ordre d'alçament i s'apliqués el nou decret 17/2019 de 23 de desembre de mesures urgents per a millorar l'accés a l'habitatge), aquesta va aconseguir paralitzar el desnonament amb data oberta d'execució. No obstant, però, se'n va concertar una de concreta, que és la que ha tingut lloc aquest dimecres, 5 de febrer, al matí.

Fins a casa de Latrach i la seva família s'hi han desplaçat prop de vuitanta membres de la PAHC, algun dels quals hi han fet nit. A dos quarts de deu del matí, quan ha arribat la comitiva encarregada del desallotjament, la plataforma i Mossos han mediat i han posposat el desnonament fins d'aquí un mes.

Cal recordar que Abderrahman Latrach, la seva esposa i les seves tres filles es troben a la Taula d'Emergència Social de l'Ajuntament i se'ls ha adjudicat un habitatge, tot i que encara no tenen data per a entrar-hi. Des de la PAHC, però, i entenent que els motius pels quals es vol fer efectiu el desnonament rauen en l'especulació i no pas per cap impagament, seguiran lluitant perquè la família es quedi a viure al pis del carrer Barcelona. De fet, després d'aconseguir aturar el desallotjament, els de la plataforma s'han dirigit fins a la immobiliària que gestiona els pisos de Burés 2001 SL, Grup aImmobles (al carrer del Bruc), per reclamar un lloguer social per als inquilins afectats.