Motor

Estudiants de l'EPSEM demanen ajuda per crear un cotxe que triomfi en la prestigiosa Formula Student

Per cinquè any consecutiu, l'equip Dynamics UPC Manresa participarà en la competició automobilística universitària més important del món, i ho farà presentant un vehicle monoplaça més ràpid, lleuger i fiable que el que havia exhibit en les edicions anteriors

per Aina Font Torra, Manresa | 5 de febrer de 2020 a les 11:00 |
L'equip d'enguany de Dynamics UPC Manresa (EPSEM) | Dynamics
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'any 2015, i per iniciativa d'uns quants alumnes de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), va néixer Dynamics UPC Manresa, un equip de competició autogestionat que pretenia construir un vehicle monoplaça i presentar-lo a la Formula Student, el certamen automobilístic universitari més important del món que té per objectiu animar estudiants d'enginyeria emprenedors i innovadors a dissenyar i construir, per grups, un cotxe de competició. En el concurs, que se celebra anualment en circuits d'arreu del món, no guanya el vehicle més ràpid, sinó que es reconeix l'equip que, durant la creació i disseny, hagi treballat equitativament totes les etapes del procés, des de la planificació financera fins a la fabricació del monoplaça.

En aquest sentit, doncs, no es tracta d'una competició efímera d'un moment concret, sinó que aquells alumnes que decideixen participar-hi han de treballar durant tot el curs i organitzar-se en diferents departaments especialitzats que vetllin pel correcte assoliment de cadascuna de les fases del projecte. Dintre d'aquesta organització hi existeixen dos grans departaments (el tècnic i el de gestió) que es divideixen en categories. En el cas del tècnic s'hi troben les seccions relacionades directament amb el disseny i construcció del vehicle, i pel que fa al de gestió, comprèn tot allò relacionat amb el màrqueting, la logística i el pla de negoci. Cada estudiant ha de formar part, com a mínim, d'un subdepartament de cada categoria.


Quatre anys seguits de presència manresana

L'empenta d'aquells estudiants que l'any 2015 van decidir impulsar l'equip Dynamics i presentar un vehicle propi i creat des de zero a la Formula Student, va esdevenir la llavor del que ara ja s'ha convertit en una de les motivacions més esteses entre l'alumnat de l'EPSEM. I és que després de la primera presa de contacte, ara farà cinc anys, amb el cèlebre certamen, han estat diversos els estudiants de la universitat manresana que han decidit sumar-se a l'equip de Dynamics per, mica en mica, anar millorant el disseny i les prestacions del cotxe.


En aquest sentit, i malgrat que cada any pràcticament la totalitat dels components de Dynamics varien, el vehicle que presenten a la competició és el mateix. La feina dels estudiants rau en anar-lo millorant per aconseguir imposar-se en la Formula Student. En el cas del 2015, els engendradors de l'equip Dynamics van ser els que van crear el prototip del cotxe i el van fer realitat, batejant-lo amb el nom de DYN-01. Tot i que van arribar a temps de prendre part de la competició (l'estiu del 2016), no van superar la inspecció tècnica i van haver d'abandonar el certamen.
 

El monoplaça DYN exposat a la UPC de Manresa (EPSEM) Foto: Dynamics


L'any següent, un altre grup d'estudiants va agafar el relleu als seus homòlegs. Rebatejant el monoplaça amb el nom de DYN-02, no només van aconseguir passar totes les inspeccions i proves dinàmiques, sinó que el cotxe va poder competir en totes les proves, tot i que no va reeixir en la de resistència. Malgrat tot, aquell 2017, el pla d'empresa de Dynamics UPC Manresa va ser reconegut com el millor de tots els que havien presentat els equips de l'estat espanyol.

Les dues darreres edicions de la Formula Student (la del 2018 i la del 2019) van ser molt profitoses per als manresans. En la de fa dos anys, el rebatejat DYN-03 va assolir la segona posició general de la competició, i en el de l'any passat (DYN-04), els Dynamics van situar-se entre els tres millors equips catalans de combustió.

Un crowdfunding per fer realitat el DYN-05

"Volem dur a terme grans canvis que marcaran un abans i un després en la història de Dynamics", asseguren els estudiants que enguany han agafat les regnes del projecte. Amb l'objectiu de convertir el DYN-05 en el campió de la Formula Student, els alumnes de l'EPSEM han decidit engegar una campanya de micromecenatge (un crowdfunding) per poder materialitzar les idees que tenen pensades.

Per una banda, segons expliquen, "tenim intenció de canviar el motor del cotxe per un monocilíndric firmat per KTM". També pretenen incidir en les sensacions i el comportament "tot millorant la rigidesa torsional del xassís i estudiant-ne la dinàmica a fons", així com "unificar tots els sistemes electrònics". Per últim, els diners que aconsegueixin amb el crowdfunding els serviran "per perfilar i redissenyar un nou paquet aerodinàmic més eficient" i "per incrementar-ne la fiabilitat, reduint el pes del vehicle".

La campanya de micromecenatge pretén recaptar 2.000 euros, i de moment ja se n'han aconseguit 1.590. Tothom que vulgui participar-hi pot fer la seva aportació a través d'aquest enllaç.

 

Participació