El Govern compta tenir la nova seu corporativa de la Generalitat a Manresa el 2026

Segons ha anunciat aquest dilluns el vicepresident Pere Aragonès, el projecte als antics jutjats s'adjudicarà previsiblement l'abril d'enguany

Redacció
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 22:02h
L'exdelegada Laura Vilagrà, amb Valentí Junyent i Marc Aloy, en una imatge d'arxiu davant dels antics jutjats
L'exdelegada Laura Vilagrà, amb Valentí Junyent i Marc Aloy, en una imatge d'arxiu davant dels antics jutjats | Pere Fontanals
El Govern desplegarà una nova seu corporativa de la Generalitat a les comarques centrals, a l'antiga seu dels jutjats de Manresa. El projecte s'adjudicarà previsiblement l'abril de 2020 i finalitzarà el 2026. Així ho ha anunciat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, aquest dilluns durant la seva intervenció a la comissió parlamentària per presentar el pressupost del departament d'Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública i Justícia.

En total, el departament d'Economia i Hisenda té un pressupost de 211,6 milions d'euros, amb una reducció d'un 0,4% respecte als comptes de 2017 d'acord amb les competències actuals de la conselleria.

"Són uns pressupostos basats en una fiscalitat més justa, que accentua la redistribució de la riquesa i aposta de forma decidida per la sostenibilitat", ha afirmat el conseller. El pressupost de despeses consolidades, és a dir, tenint en compte els ens adscrits al departament, ascendeix a 1.240,48 milions d'euros.

Entre aquestes entitats es troba l'Institut Català de Finances (ICF), amb un pressupost de 680 milions d'euros per "consolidar la independència" de l'organisme com a "banca pública". Entre les funcions de l'institut, s'hi troben també la de facilitar l'accés al finançament al teixit empresarial per contribuir al creixement de l'economia catalana i impulsar la transició energètica de les companyies.

El Govern destinarà també 83 milions d'euros a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). L'entitat gestiona disset figures tributàries gestionades directament amb una recaptació directa de 3.900 milions d'euros. L'ATC disposa de 32 oficines pròpies i té una previsió de plantilla per al 2019 de 840 dotacions.

De cara al 2020, el Govern preveu desenvolupar una Xarxa Tributs de Catalunya per "augmentar l'eficàcia en la prevenció i la lluita contra el frau fiscal" i consolidar la plantilla. A més, preveu implantar l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, per fer front també a l'emergència climàtica.

A més, el Govern destinarà 1,96 milions d'euros a l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) amb l'objectiu de reforçar el projecte de reserva de la biosfera i mantenir l'Ebre com un riu navegable.

A Barcelona, el 28 de febrer s'iniciarà el trasllat de 2.324 empleats de la Generalitat al nou Districte administratiu, un procés que s'allargarà fins al 5 de juny. En concret, traslladaran els serveis centrals els departaments de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública i Justícia, així com les entitats ICAEN i Agència Catalana del Consum del Departament d'Empresa i Coneixement.

L'objectiu és millorar "generar noves maneres de treballar" així com gestionar el patrimoni immobiliari de la Generalitat i millorar la comoditat del personal. El nou espai tindrà una superfície de 46.000 metres quadrats d'oficines i una capacitat màxima per a 2.600 persones.

Aragonès ha assegurat que el departament d'Economia i Hisenda és "clau" per impulsar "el dinamisme econòmic i la transformació social". La conselleria ha articulat les fites estratègiques al voltant de cinc àmbits d'actuació. En primer lloc, la gestió eficient i responsable dels recursos públics, amb l'impuls de la contractació pública sostenible i la incorporació de processos de revisió de despesa.

Quant a les finances públiques, el departament ha impulsat mesures per reduir el pes del deute sobre el PIB. Respecte a la dinamització de l'economia catalana, la conselleria ha apostat per desenvolupar projectes de promoció econòmica i consolidar l'ICF com a "banc públic" d'inversions.

En matèria d'Hisenda Pública, el departament ha destacat la lluita contra el frau fiscal a través d'una política fiscal més "justa i progressiva". Per últim, en la línia de difusió i atenció ciutadana, la conselleria ha apostat pel servei multicanal adaptat a cada segment de la població.