Moda re-, la botiga de roba de segona mà compromesa amb el medi ambient que obrirà al centre de Manresa

Es tracta d'una iniciativa de Càritas que, més enllà de donar l'oportunitat a persones amb poca capacitat adquisitiva de comprar a preus assequibles, busca que els hàbits de consum de la ciutadania siguin més respectuosos amb l'entorn

Moda re- obrirà a la carretera de Vic, 25, de Manresa
Moda re- obrirà a la carretera de Vic, 25, de Manresa | Càritas
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 21:37h
Segur que algun cop has fet neteja de l'armari i has omplert unes quantes bosses amb roba que no volies perquè sabies que ja no et posaries més. I, segurament, el que has fet amb aquestes bosses ha estat llançar-les en algun dels contenidors taronges que hi ha repartits per la ciutat o dur-les al local de Càritas Manresa. Per què? Doncs perquè saps que aquesta entitat, com que vetlla per la igualtat i la inclusió social, la donarà a algú que la necessiti. 

I és ben cert. El que potser no saps és que Càritas, a través de la Fundació Formació i Treball (una empresa d'inserció), gestiona una planta de tractament de roba que el que fa és seleccionar, distribuir i reaprofitar totes aquelles peces tèxtils que arriben de les diverses diòcesis que l'entitat té repartides per Catalunya. Així doncs, tota aquella roba que duem a Càritas perquè ja no ens posarem més, va a parar en aquesta planta, que està situada a Sant Esteve Sesrovires i que la fan funcionar, essencialment, persones en situació d'inserció social. 

En aquest sentit, doncs, el projecte de la planta de tractament de roba té dos objectius: el primer, donar feina i ajudar a entrar en el mercat laboral (i, de retruc, aplanar-los el camí cap a la regularització)a persones en risc d'exclusió i, l'altre, generar un impacte positiu sobre el medi ambient. L'any 2017, per exemple, la planta va tractar més de vuit mil tones de roba. D'aquestes, un 95% es van vendre a botigues de segona mà o es van reciclar per a altres usos. Tot plegat va aconseguir que s'estalviessin 208.200 tones d’emissions de CO2. I és que no hem d'oblidar que la indústria tèxtil produeix prop de cent milions de tones de fibra cada any (1.200 milions de tones de CO2 anuals), un fet que té greus conseqüències per al medi ambient.
 

El director de Càritas Diocesana de Vic, Rufí Cerdan, mostra les dependències. Foto: Aina Font Torra


Si bé és cert que aquesta tradició de Càritas d'apostar per la sostenibilitat i vetllar per la salut mediambiental ve de lluny, en el cas de Manresa, sembla que fins ara no hi ha hagut cap proposta que quallés entre la ciutadania i permetés tancar aquest cercle de: dono la roba que no em poso - vaig a comprar en una botiga on hi hagi roba de gent que ja no la volia. 

"Com que sabem que és molt complicat eradicar de cop aquesta cultura capitalista de comprar compulsivament i canviar la roba de l'armari cada temporada, el que proposem és donar l'opció d'adquirir productes nous però reciclats", explica Rufí Cerdán, director de Càritas Diocesana de Vic, que també aplega l'arxiprestat de Manresa. La voluntat, doncs, és clara: comptar, a la capital del Bages, amb una botiga de roba com qualsevol altra, però amb una valors clars de sostenibilitat i de respecte ambiental. 

En aquest sentit, assenyala Cerdán, "com que ens volem acostar a la totalitat de la ciutadania, hem optat per posar en marxa una botiga cèntrica i atractiva visualment"; així, continua, "evitarem que s'estigmatitzi com un lloc adreçat a persones concretes que no tenen recursos". La botiga, que portarà per nom Moda re-, estarà situada als baixos de la carretera de Vic número 25 (al tram entre la Muralla del Carme i el carrer Era del Firmat), un local propietat del Casal de l'Església, que té 160 metres quadrats i les parets de vidre, i que comptarà amb un espai obert amb productes tèxtils (d'home, de dona i per a infants), complements, calçat i bijuteria; dos emprovadors; un magatzem, i un despatx.

La tretzena botiga Moda re- que s'obrirà a Catalunya

L'establiment Moda re- de Manresa obrirà les seves portes el dimecres 12 de febrer en un acte d'inauguració oficial d'accés lliure que començarà a les sis de la tarda. Amb la de la capital del Bages ja seran tretze, els locals amb aquest distintiu que haurà posat en marxa l'entitat a Catalunya, sempre amb el suport i col·laboració de la Fundació Formació i Treball. Moda re-, però, no només existeix aquí, sinó que és el projecte comú tèxtil de totes les Càrites de l'estat. "Quan nosaltres hi vam entrar a formar part, ara farà tres mesos, eren 37, les Càritas Diocesanes adherides", diu Cerdán.

Com que l'experiència dels altres municipis que ja compten amb una botiga Moda re- ha estat molt positiva, des de Manresa no han tingut dificultats econòmiques per implementar la proposta aquí: "tenim un crèdit de Càritas Diocesana de Vic que ens permet cobrir la despesa inicial de la reforma del local i el dèficit que puguem tenir fins que cobrim les despeses", explica Cerdán, que concreta: "de moment, el crèdit (que calculem que serà d'uns 50.000 euros) s'està traduint en costejar totes les factures, però també confiem que tindrem ajudes de Moda re-". 

La botiga comptarà amb tres persones contractades: una encarregada i dues dependentes, sortides del programa de formació de Càritas Manresa. L'horari d'obertura serà de dilluns a divendres de 10.00h a 13.30h i de 16.30h a 20.00h i els dissabtes de 10.00h a 14.00h. 
 

Interior del local on anirà Moda re-. Foto: Aina Font Torra


Més contenidors de roba a la ciutat; en aquest cas, vermells

Als contenidors taronges que ja hi ha a Manresa de reciclatge de roba, al llarg dels propers mesos se n'instal·laran vuit més de color vermell, propietat de Càritas. De fet, fins ara, la roba que arribava a la planta de Sant Esteve Sesrovires provinent de Manresa només era aquella que la gent duia personalment al local de Càritas. Ara, i amb l'obertura de la nova botiga, la ciutadania també podrà llençar-la en uns contenidors (vermells) que s'instal·laran en espais privats parroquials. Un d'ells s'instal·larà a l'entrada exterior del Casal de l'Església, al carrer Era del Firmat. 

Reciclar la roba, una obligació imminent

La Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell de 30 de maig de 2018 per la qual es modifica la Directiva 2008/98/CE sobre els residus determina que els estats membres (de la UE) hauran de garantir un millor compliment de l'obligació de recollir els residus de forma separada. Si fins ara ja era obligatori establir una recollida separada pels residus de paper, metall, plàstic i vidre, ara se n'introduiran tres categories més: els bioresidus, els residus perillosos d'origen domèstic i els residus tèxtils. Segons s'exposa, els estats membres hauran de comptar amb contenidors únics per a tèxtil l'1 de gener del 2025 com a molt tard.

En aquest sentit, i entenent que "fomentar els sistemes de recollida selectiva que facilitin i optimitzin la valorització dels residus tèxtils" serà una prioritat per a les administracions al llarg d'aquests propers anys, Cerdán manifesta que l'obertura d'aquesta botiga arriba en un moment ideal: "ens trobem davant d’una conjuntura en la qual creix la consciència de fer accions contundents per canviar el model econòmic i al mateix temps la regulació obligarà als ajuntaments a ser molt més exigents amb la recollida i reutilització de la roba, perquè seran penalitzats econòmicament si no redueixen els teixits als abocadors per sota dels llindars exigits per la normativa", alerta.